'Canadese bosbranden hier zichtbaar'

Monique Verlind (DJMO)

In Canada woeden enorme bosbranden. De rookwolken vullen de atmosfeer en worden op grote hoogte meegenomen door de winden van de straalstroom. Inmiddels heeft een deel van de rook ook Europa bereikt. Het zorgde in ons land vanochtend voor een mooie kleurrijke zonsopkomst.

De laatste jaren zien we op steeds grotere schaal bosbranden in Canada en het westen van Amerika. Miljoenen hectare natuurgebied zijn dit jaar alleen al in Canada in vlammen op gegaan. Wetenschappers in Canada maken melding van een record dikke laag rook in de atmosfeer boven Canada. De rookwolken zijn zelfs doorgedrongen tot in de stratosfeer, op een hoogte tot 13 kilometer aan toe. Op die hoogte zijn windsnelheden van 100 tot 200 kilometer per uur niet uitzonderlijk. En dus kan de rook zich in korte tijd over enorme afstanden verplaatsen.

Een deel van de rook is naar het Noordpoolgebied afgedreven. Daar zal het middels neerslag uiteindelijk ook weer op aarde terug kunnen keren. Met als gevolg dat het toch al zo kwetsbare ijs minder wit kleurt of zelfs bijna zwart wordt. Zwart ijs zal in het zomerhalfjaar sneller kunnen smelten dan wit ijs, aldus Reinier van den Berg van MeteoGroup.

Overigens kan de rook van de bosbranden morgen ook nog eens roet in het eten gooien van de eclipsjagers in Amerika. Zeker in de staten in het noordwesten zoals Idaho en Wyoming (normaliter de meest zon-zekere gebieden voor de totaliteitszone van de eclips van 21 augustus 2017) kan rook in de atmosfeer het zeldzame natuurverschijnsel minder mooi maken.