WK atletiek: Dag 7 - Met een opvolger voor Usain Bolt

heywoodu

Het is vandaag de meest Nederlandse dag van allemaal op dit WK, alleen medailles worden er sowieso niet gewonnen - het gaat nog om series en kwalificaties. We hebben vanavond drie finales in de aanbieding en daar zal ongetwijfeld wat mooie strijd tussen zitten. Tijd om de NOS, Eurosport, BBC en Sporza weer aan te slingeren dus voor wederom een mooi atletiekavondje.

Nederlanders
De dag wordt wat Nederland betreft geopend door Susan Krumins en Sifan Hassan, die de series van de 5000 meter lopen. Een plek bij de eerste vijf wordt gevraagd, wat voor Hassan geen al te groot probleem moet zijn. Voor Krumins wordt het zeker niet onmogelijk, maar wel wat lastiger, en dan is een plek bij de vijf snelste verliezers ook voldoende.

Sanne Verstegen loopt de series van de 800 meter, waar de top-3 naar de halve finales gaat. De Amerikaanse Ajee Wilson zal moeilijk te verslaan zijn, maar verder heeft de Nederlandse een prima kans om door te mogen. De zes tijdsnelsten gaan eveneens een ronde verder.

Vervolgens komen we bij de 1500m voor mannen en daar zien we Richard Douma in actie. Een plek in de top-6 in de heats wordt gevraagd, een moeilijke opgave, maar niet onmogelijk als hij in topvorm is. Ook de zes tijdsnelsten gaan door.

Dafne Schippers sluit de Nederlandse dag af met de halve finales van de 200 meter. Ze moet bij de eerste twee eindigen en dat mag geen enkel probleem zijn: alleen de jonge Amerikaanse Deajah Stevens zou misschien een beetje gevaarlijk kunnen zijn.

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
19:30 5000m vrouwen Series Susan Krumins
Sifan Hassan
20:05 Speerwerpen mannen Kwalificatie, groep A -
20:10 Hoogspringen vrouwen Kwalificatie -
20:25 800m vrouwen Series Sanne Verstegen
21:20 Hinkstapspringen mannen Finale -
21:25 1500m mannen Series Richard Douma
21:35 Speerwerpen mannen Kwalificatie, groep B -
22:05 200m vrouwen Halve finales Dafne Schippers
22:35 400m horden vrouwen Finale -
22:50 200m mannen Finale -

Finale 24: Hinkstapspringen mannen
Dit had de potentie om een fantastische strijd te worden tussen de Cubaan Pedro Pablo Pichardo - die zilver pakte op het vorige WK, maar de Spelen miste - en Christian Taylor. De in Papendal trainende Amerikaan domineert dit onderdeel al jaren, met als resultaat de wereldtitels van 2011 en 2015, olympisch goud in 2012 en 2016 en een benadering van Jonathan Edwards' wereldrecord uit 1995. Die strijd gaat echter niet door, want Pichardo is Cuba ontvlucht en slijt zijn dagen inmiddels in Portugal. Dit jaar kwam hij wel in actie, in Lausanne won hij met een prima afstand, maar voor zijn vermoedelijk nieuwe land mag hij vooralsnog niet uitkomen op de toernooien.

Daarmee is Taylor, dit seizoen met 18,11 meter weer goed voor een van de beste sprongen ooit, toch weer de torenhoge favoriet. Eén man zou hem uit kunnen dagen: landgenoot Will Claye, die dit jaar al bij de 18 meter in de buurt kwam. Een andere serieuze kandidaat op goud is er niet, hoewel niks natuurlijk onmogelijk is, dus richten we de ogen verder maar op de strijd om de medailles achter Taylor - en vermoedelijk Claye.

Cuba is het land van de jonge hinkstapspringers en twee voorname kandidaten voor brons komen daar dan ook vandaan. De 21-jarige Andy Diaz, de 19-jarige Lazaro Martinez en de pas 18-jarige Cristian Napoles - de twee laatstgenoemden wonnen goud en zilver op het WK junioren vorig jaar - komen nog niet bij Taylor in de buurt, maar mogen een serieuze gooi doen naar brons. Dat geldt ook zeker voor de Amerikaan Chris Benard en de voor Azerbeidzjan uitkomende Cubaan Alexis Copello. Leuk weetje: Yordanys Duranona is ook van de partij in de finale en voor een sporter uit Dominica is dat toch een bijzondere gebeurtenis.

Christian Taylor jaagt op goud (Pro Shots/Action Images)
Christian Taylor jaagt op goud (Pro Shots/Action Images)

Finale 25: 400m horden vrouwen
De Amerikaanse vrouwen zijn al jaren de snelsten, maar toch ging de wereldtitel in 2013 en 2015 naar de Tsjechische Zuzana Hejnova, ook vandaag van de partij en afgaande op de halve finales in topvorm. Dalilah Muhammad liep op de Amerikaanse trials in juni een van de snelste tijden ooit en ook de olympisch kampioene is er vandaag bij. Shamier Little en Kori Carter waren er in die historisch snelle wedstrijd ook bij, maar Little's beroerde techniek heeft haar een finaleplek gekost op dit WK, terwijl Carter vanavond wel start, net als Cassandra Tate.

De Amerikaanse vrouwen zullen vooral bedreigd worden door Hejnova, want de winnares van olympisch zilver, de Deense Sara Petersen, haalde het in de halve finales niet. Het Britse publiek zal uit z'n dak gaan voor Eilidh Doyle, maar of een medaille realistisch is valt te betwijfelen. Lea Sprunger uit Zwitserland, Ristananna Tracey uit Jamaica en Sage Watson uit Canada doen ook mee, maar een medaille zou een knappe verrassing zijn.

Finale 26: 200m mannen
Wereld- en olympisch kampioen en wereldrecordhouder Usain Bolt slaat 'zijn' afstand over, dus we krijgen sowieso een nieuwe kampioen. Vooraf was de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk de grote favoriet om naast de 400m ook de 200m te winnen, maar gisteren in de halve finales was het allesbehalve indrukwekkend: hij plaatste zich slechts ternauwernood voor de eindstrijd. De hele soap rond Isaac Makwala komt vanavond mogelijk tot een climax, en als de Botswaan goud wint zal de discussie over zijn deelname nog zeker niet stoppen. 

Van Niekerk en Makwala waren vooraf de voornaamste favorieten, maar er is een new kid in town: Jereem Richards uit Trinidad & Tobago kende al een prima collegeseizoen in de VS, maar in Londen maakt hij meer indruk dan ooit. In de series en halve finales leek hij met speels gemak naar de winst te lopen en het zou zomaar kunnen dat deze outsider vanavond ineens de grootste kanshebber op goud is.

De Britten hebben de hoop gevestigd op Nethaneel Mitchell-Blake, de Amerikanen moeten het doen met Isiah Young en Ameer Webb, kanshebbers voor alles tussen goud en de achtste plek. De Turk Ramil Guliyev kan verrassen en tot slot is er de Japanse junior met Ghanese vader, een van de sprintrevelaties van het WK - ook al was al lang duidelijk dat hij een toptalent is: Abdul Hakim Sani Brown.

Jereem Richards maakte grote indruk in de halve finales van de 200 meter (Bron: YouTube)