WK-brons voor 'wheeler' Van Weeghel

heywoodu

'Wheeler' Kenny van Weeghel heeft vrijdag op de eerste dag van het wereldkampioenschap para-atletiek in Londen de eerste Nederlandse medaille gepakt. De 36-jarige Van Weeghel snelde op de 100 meter in de klasse T54 naar het brons, wat alweer zijn twaalfde WK-medaille is in zijn lange carrière.

De wereldkampioen van 2002 en 2013 moest zijn meerdere erkennen in de Finse legende Teo-Pekka Lähti - die vorig jaar voor de vierde keer op rij paralympisch goud won - en de Chinees Liu Yang. Lähti kende nog wel een hachelijk moment: na zo'n zeventig meter leek hij problemen te hebben en kwam hij rechtop, maar met 13,95 seconden was de sprintbom niet te kloppen.

De 100m-finale bij de mannen in de klasse T54 (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen stond de 100 meter in de klasse T34 op het programma, waarop eveneens rolstoelracers in actie komen. Amy Siemons won in 2015 op het WK nog brons, maar werd nu net als op de Spelen vorig jaar vierde. De Britten domineerden, waarbij Hannah Cockroft liet zien haar ijzeren greep op het rolstoelracen bij de vrouwen nog niet te laten verslappen. De veelvoudig wereld- en paralympisch kampioene snelde naar 17,18 seconden, een nieuw wereldrecord. Haar 16-jarige landgenote Kare Adenegan pakte net als in Rio zilver, voor de Amerikaanse Alexa Halko. Desiree Vranken eindigde als zesde.

De 100m-finale bij de vrouwen in de klasse T34 (Bron: YouTube)