Decossaux: "Ik had met Hans mee moeten gaan"

Redactie

Jean-Paul Decossaux, interim-directeur bij de KNVB, geeft toe dat er fouten zijn gemaakt toen de bond een nieuwe bondscoach zocht.

Tijdens de selectieprocedure had de KNVB meerdere kandidaten op het oog. "In het bedrijfsleven is het goed om drie kandidaten naast elkaar een traject te laten doorlopen. In het voetbal kan dat niet, dat is echt een fout waarvan ik heb geleerd", erkent Decossaux in gesprek met de Volkskrant.

Henk ten Cate dacht even dat hij de nieuwe bondscoach zou worden, maar de keuze viel uiteindelijk op Dick Advocaat. "De één lekt, de ander heeft een belang en de derde zet een journalist in zijn auto. Dat gebeurt allemaal en dan creëer je chaos", aldus Decossaux. Ten Cate liet bij één van zijn gesprekken met Hans van Breukelen een journalist van Voetbal International meeluisteren.

Van Breukelen, toen nog technisch directeur, mocht van Decossaux in z'n eentje de gesprekken voeren. "Laten we dan die fout gewoon keihard toegeven. Ik had met Hans mee moeten gaan toen hij met kandidaten ging praten", vindt de interim-directeur.

"Hij communiceert niet zo duidelijk, laat de waarheid soms in het midden. Dat is helemaal niet erg, maar als je dan halve toezeggingen doet, of mensen ervaren dat zo, dan moet daar gewoon iemand bij zitten. Ikzelf en een jurist."

Het resulteerde allemaal in een merkwaardige persconferentie, waarin Van Breukelen eerst een hele presentatie liet zien en hij en Decossaux vervolgens zeer kritisch werden ondervraagd door de aanwezige pers. "Het was afschuwelijk, er was geen regie", vindt Decossaux. "We hebben ons laten leiden door verkeerde adviezen."

De KNVB-topmensen hadden nooit in die positie mogen komen, zo stelt hij. "We hebben geleerd dat we een mediastrateeg aan boord moeten hebben."