Na 39 jaar weer Britse vrouw in halve finales Wimbledon

heywoodu

Groot-Brittannië heeft na 39 jaar weer een vrouw in de halve finales op Wimbledon. In 1978 was Virginia Wade de laatste die dat voor elkaar kreeg, Johanna Konta volgde haar dinsdag op.

Konta, de in Australië geboren dochter van Hongaarse ouders, trok na een lange tijd in Spanje gewoond te hebben met haar ouders naar Engeland. Vanaf 2012 is ze Brits staatsburger en komt ze ook voor dat land uit, waarna haar tennisloopbaan in de afgelopen twee jaar alsmaar beter ging. 

Dinsdag stond Konta, zevende op de wereldranglijst, tegenover de Roemeense Simona Halep, de mondiale nummer twee. Halep domineerde de tiebreak in de eerste set en in set twee was ze, wederom in de tiebreak, twee punten verwijderd van een plek in de halve finales.

Konta sloeg die kansen echter weg en pakte de set, waarna ze Halep op 2-2 in de derde set brak. Niet veel later stond de Britse op matchpoint en na een forehand van Halep begon iemand in het publiek hard te schreeuwen. De Roemeense leek te denken dat een bal van Konta uit was en stopte met spelen, maar daarmee was de partij voorbij: 6-7 (2), 7-6 (5), 6-4.