Dubbelslag Pozzovivo in Zwitserland

H.Vviv

Domenico Pozzovivo heeft de zesde etappe gewonnen in de Ronde van Zwitserland. De kleine Italiaan van AG2R was in de laatste kilometers weggereden van de Albulapas en hield in de afdaling zijn voorsprong vast. Pozzovivo is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Op de eerste klim van de dag, de Passo del San Bernardino kwam de vroege vlucht tot stand van tien renners: Jan Bakelants, Tomasz Marczynski, Simone Petilli, Antonio Pedrero, Michael Woods, Ondrej Cink, Carlos Verona, Philip Deignan, Matvey Mamykin en Bart de Clercq vonden elkaar. Doordat Bakelants op iets meer dan twee minuten stond van Caruso, de leider in het algemeen klassement, kreeg de kopgroep nooit de ruimte van het peloton.

Aan de slotklim was het nog maar één minuut tussen het peloton en de kopgroep. Woods bleek de beste klimmer te zijn van de kopgroep en liep ook weg bij het peloton, waar BMC nog steeds de controle had. De eerste aanval in het peloton was van Jan Hirt en Tao Geoghegan Hart. De twee zouden uiteindelijk weer gegrepen worden door de favorieten.

Op achttien kilometer plaatste Caruso zijn versnelling. Marc Soler en Pozzovivo waren meteen. Later zou ook Kruijswijk aansluiten samen met de andere favorieten. Met nog dertien kilometer te gaan was het de beurt aan Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo had een gaatje, maar werd snel dicht gereden door Caruso, Ion Izagirre en Pozzovivo. Mathias Frank en Simon Spilak hadden het moeilijk, maar in de afdaling zouden de twee weer de aansluiting maken met de favorieten.

Niet veel later was het de beurt aan Pozzovivo. De Italiaan kreeg een beetje bij beetje meer voorsprong. Op de top van de Albulapas maakte de Italiaan de aansluiting met Woods. De groep van Kruijswijk volgde op 28 seconden van het duo.

In de natte afdaling naar La Punt toe liet Pozzovivo de Canadees achter zich. In de achtergrond nam Rui Costa de kop. De Portugees kwam samen met Frank en Izagirre nog dicht op de Italiaan, maar ze zouden uiteindelijk stranden op vier seconden van de winnaar. Kruijswijk kwam op twaalf seconden binnen.