Huisarrest voor dakloze Turk

heywoodu

Een Turkse man is veroordeeld tot huisarrest vanwege het gebruiken en verkopen van drugs in Kadikoy, een district van Istanbul. Hoe lang het huisarrest voor de 31-jarige Baris Alkan geldt is niet bekend, maar wel zit er een opmerkelijk tintje aan: de beste man is namelijk dakloos en heeft dus helemaal geen huis.

Alkan moet tijdens zijn huisarrest binnen een met metalen platen afgezet stuk in de buurt van een busstation in de Söğütlüçeşme-buurt blijven. Dat publiekelijk toegankelijke stukje land staat in de documenten van de rechtbank immers vermeld als zijn verblijfplaats.

De advocaat van de man, Oktay Özer, was verbaasd over de uitspraak van de rechter en gaat in beroep. "Dit is een hoogst ongebruikelijke situatie. De persoon slaapt buiten en heeft geen thuis, maar toch heeft hij huisarrest gekregen. Hoe kan dit gehandhaafd worden?", vraagt Özer zich af.

Alkan is inmiddels aan zijn straf begonnen in het vrij lege stukje Istanbul. Zijn telefoon is door de autoriteiten ingenomen en dus is er maar één manier om contact met hem te krijgen: door de Söğütlüçeşme-buurt struinen en vragen of iemand hem kent. 

Het gebied is het 'thuis' van meerdere drugsverslaafden, waaronder Alkan. De politie houdt continu in de gaten of hij het gebied niet verlaat. "Ze zeggen dat het een misdaad is als ik buiten dit gebied kom. Ik heb geen huis en dit is gewoon publiek gebied, maar toch moet ik hier vanwege huisarrest blijven", zegt Alkan, die nog wacht op het resultaat van het hoger beroep.