FOK! Wat een weer: Warm, dan koeler en daarna weer warm

Stephan (Stephan5)

Gaat juni goed voorbij, dan is men in juli nog blij.

Een welkome morgen allemaal!

Het is de laatste tijd echt op en af qua temperatuur. Wat het weerbeeld betreft is het echter maar een saaie boel. Warme lucht wordt steeds maar weer geruisloos verdreven en vervangen door koele lucht. Vervolgens loopt de temperatuur in de dagen erna weer vrij snel op. Dit proces zien we ook de komende dagen terug.

Over zon hadden de meeste mensen gisteren niets te klagen. In vrijwel het hele land scheen de zon het maximale aantal uur van wat mogelijk is in deze tijd van het jaar. Ook het aantal stapelwolken bleef zeer beperkt. Dit kwam omdat er met een oostelijke stroming droge lucht werd aangevoerd. Het kwik lag hierbij op veel plaatsen tussen de 21 en 25 graden. Alleen echt op het strand kwam de zeewind er even in, maar een echt merkbare afkoeling gaf dat niet. Zeker niet omdat de zon nu op zijn volle sterkte is. 

Maar vandaag dan. Er komen een vore en twee fronten over ons land heen trekken. In eerste instantie lopen de temperaturen in het binnenland nog flink op, maar in het westen lijkt het al snel af te gaan koelen. Dat wil zeggen dat de wind rap van oost naar west draait. Toch hangt het van de timing af of er in de kustprovincies nog wat aan neerslag gaat vallen. Een buitje is mogelijk, maar ik verwacht daar absoluut geen grote hoeveelheden. Sterker nog, ik denk dat het op de meeste plaatsen gewoon droog blijft. Het zal moeten gebeuren op de vore, want de op elkaar inlopende koufrontjes lijken, nou ja, in deze tijden is dat vrij logisch, geen neerslag bij zich te hebben.

Die vore trekt dan natuurlijk oostwaarts. Nu hangt het af van de hoeveelheid bewolking of de convectie voor die vore uit wel of niet goed op gang komt. De kans bestaat dat dat pas in Duitsland gebeurd. Ook is de lucht nog behoorlijk droog. Wat dan wel weer mee kan zitten is de temperatuur, waardoor buien ook vanaf de grond kunnen ontstaan. 

Als dit gebeurd dan kunnen er een paar zware onweersbuien ontstaan. Dit dan met name langs de hele oostgrens tot aan Limburg. Maar nogmaals, er bestaat ook een kans dat dit pas bij onze oosterburen gaat gebeuren. Maar ALS je zo'n bui over je heen krijgt kan het wel goed raak zijn. Hagel en zware windstoten en veel regen op korte tijd. Toch verwacht ik wel dat het in een groot deel van het land droog blijft. De temperaturen liggen eerst tussen de 23 en 30 graden, maar na passage van de vore en de twee zwakke koufrontjes zakt het kwik snel. Zeker langs de kust is een temperatuur van 19 graden niet onmogelijk. Elders komen de waarden dan rond de 23 graden te liggen, later op de dag zakken de temperaturen ook daar nog wat.

Dan kunnen we ons opmaken voor een behoorlijk koele vrijdag. Warmer dan 18 tot 20 graden wordt het nergens. Op een enkele bui in het binnenland na, blijft het ook nu op de meeste plaatsen gewoon droog. Wel is er meer bewolking en staat er net zoals afgelopen maandag een frisse bries uit het westen.

Dit is maar een ééndagsvlieg, want zaterdag breekt de zon er alweer goed door en wordt het alweer 21 graden. Zondag en de dagen erna wordt het alweer rap warmer en komen we alweer op 25 tot 30 graden uit, Mogelijk dat het daarna nog wat warmer wordt, maar dat is nog even afwachten. De kaarten staan er nu wel zo bij.

Neerslag van betekenis? Nee. Het zit er tot frustratie van de regenliefhebbers gewoon niet in. Nu niet, maar ook volgende week niet.

Waar vinden we dan wel echte buien, waar je bijna onweerszeker bent? Nou om precies te zijn in Frankrijk en in de Alpen zo doortrekkend naar de Balkan toe. Met name aan de westkant van de Alpen zijn enorme hoeveelheden regen gevallen. Plaatselijk viel er in twee dagen zo'n 300 millimeter. Dit leverde natuurlijk enorme overlast en schade op. De oorzaken zijn natuurlijk dat standvastige hogedrukgebied en stuwing van de Alpen. De buien konden letterlijk geen kant meer op en dumpte hun hele lading, in warme lucht overigens, op de genoemde plekken.

Maar even samenvattend voor ons: Aanhoudend hogedruk weer en na een koele vrijdag weer snel oplopende temperaturen tot tropische waarden aan het begin van de nieuwe week. 

Tot ziens!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:01
Zonkracht: 7/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1877 Henri Ossian Flipper studeert als eerste zwarte Amerikaan af aan de militaire academie van de Verenigde Staten.
1906 Aanvaring tussen twee schepen nabij Den Helder. er vallen 11 doden.
1944 De Verenigde Staten landen op Saipan.
1991 De vulkaan Pinatubo barst uit. Het is de grootste uitbarsting sinds 1912.
1996 De Nederlandse acteur en komiek Piet Bambergen overlijdt.

Arcus (Foto: qltel)
Op zijn afgelopen reis door de Baltische Staten kwam qltel deze Arcus tegen, die op dat moment bijna een bui was geworden. Er stond daar ook veel wind. (foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!