Kampong na 32 jaar weer landskampioen hockey

Redactie

Na 32 jaar heeft Kampong weer de landstitel veroverd in het hockey veroverd. De Utrechters wonnen zaterdag in Rotterdam ook het tweede finaleduel in de best-of-three na shoot-outs. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2. Kampong was naar Rotterdam afgereisd met een overwinning van het eerste duel in de tas. Dit duel was eveneens gewonnen op shoot-outs.

De rook van het vuurwerk na de opkomst van beide ploegen was nog maar nauwelijks weggetrokken of Kampong stond al op een 0-1 voorsprong. Martijn Havenga vond Bjorn Kellerman in de cirkel die met de backhand doelman Berend van Eldonk kansloos liet. Zes minuten later was het alweer gelijk. In de stromende regen tipte Seve van Ass de bal achter David Harte.

Tot de rust waren de kansen schaars. Kellerman verscheen nog een keer voor Van Eldonk, die de bal tot lange corner verwerkte. Rotterdam kreeg in de slotfase nog een strafcorner. De inzet werd eruit gelopen door de Kampong-verdediging. Net als in de eerste helft kwam Kampong ook in de tweede helft snel op voorsprong. Een voorzet van Jip Janssen werd door Constantijn Jonker binnengeslagen. Daarna mocht Rotterdam de handen dichtknijpen dat de stand niet snel na de 1-2 verder opliep.

Van Eldonk bracht redding op een inzet van Pepijn Luijkx. Even later was de keeper van Rotterdam kansloos, maar zag hij de bal van Kellerman via de binnenkant van de paal weer het veld in rollen. Ook de eerste corner van Kampong leverde niets op. De push van Havenga belandde naast het doel. Rotterdam pakte het spel daarna weer op en met succes. Jeroen Hertzberger kon alsnog de armen in de lucht steken. Jasper Luijkx verspeelde de bal op de achterlijn, waarna Hertzberger vrij stond en doelman Harte kansloos liet. Op dat moment stond Kampong met een man minder na een groene kaart van Sjoerd de Wert.

In de slotfase kregen beide ploegen nog diverse kansen, maar gescoord werd er niet meer. Net als afgelopen woensdag moesten shoot-outs de beslissing brengen. Nadat Jochem Bakker zijn inzet via Harte over het doel zag gaan, kon Jonker Kampong de titel bezorgen. De aanvaller schoot echter naast, waarna Harte zijn waarde voor de Utrechters bewees door Harry Martin zo ver naar de zijkant te dwingen dat de bal in het zijnet belandde. Het is voor Kampong de eerste titel in 32 jaar.