Tegenstanders erfpachtplan roeren zich weer

anoniem_13042019115511

Enkele honderden Amsterdammers hebben zaterdag betoogd tegen de erfpachtplannen van het gemeentebestuur. "Weg ermee", riepen ze voor het stadhuis over de wijzigingen die verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (VVD) wil doorvoeren.

"Het is nu of nooit", hadden de lokale organisaties die het verzet leiden vooraf aan hun medestanders laten weten. Een raadscommissie bespreekt het plan komende week, daarna stemt de gemeenteraad erover.

Veel panden in Amsterdam staan op grond die eigendom is van de gemeente. Bewoners betalen erfpacht. De hoogte daarvan wordt nu nog elke 50 jaar aangepast, maar de gemeente wil mensen ertoe bewegen vrijwillig over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht.

Verliezers
De gemeente wijst erop dat de erfpachters bij elkaar ruim 3 miljard euro goedkoper uit zullen zijn. Maar het nieuwe stelsel kent ook verliezers. De tegenstanders vinden onder meer dat sprake is van willekeur. Bovendien is het voorgestelde stelsel onduidelijk en pakt het te duur uit, stellen ze.

Nadat duizenden mensen kritiek hadden geleverd voerde de gemeente al de nodige aanpassingen door in het plan. Zo vallen meer woningeigenaren nu in de goedkoopste categorie. Het protest van zaterdag maakte duidelijk dat de weerstand daarmee nog niet is gebroken. Wel was de opkomst bij deze demonstratie duidelijk lager dan bij een soortgelijke betoging aan het begin van het jaar.

Tegenstanders erfpachtplan roeren zich weer
Tegenstanders erfpachtplan roeren zich weer (Foto: ANP)