16.298 nieuwe donateurs voor KWF

Monique Verlind (DJMO)

Olcay Gulsen heeft woensdagavond haar triathlon volbracht. De modeontwerpster zwom live in de televisieuitzending van de Marathon tegen Kanker 1,5 kilometer in de grachten van Alkmaar. Eerder op de dag had ze al 40 kilometer gefietst en 10 kilometer hardgelopen. De Supertrash-zakenvrouw zette zich met deze triatlon met de olympische afstand, die ze in omgekeerde volgorde aflegde, in voor KWF Kankerbestrijding.

De 36-jarige Olcay begon acht weken geleden met trainen voor deze zware beproeving. Dit was een flinke opgave voor haar, "want ik ben niet zo sportief en kan niet zwemmen", zei ze aan het begin van haar training.

Olcay hoefde haar triatlon niet alleen te doen. Bij alle drie de onderdelen werd ze bijgestaan door bekende en onbekende vrijwilligers. Zo fietsten onder meer Leontine van Moorsel en Simon Keizer met haar mee, bij het lopen kreeg ze steun van Rick Brandsteder en andere trimmers en in Alkmaar sprong ze met zo'n honderd zwemmers in de gracht. Olympisch kampioen Maarten van de Weijden gaf haar steun vanaf de kant.

Olcay Gulsen was niet de enige BN'er die zich inzette voor de actie. Paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel, die afgelopen maart voor de achtste keer schoon werd verklaard van kanker, liep van Amsterdam naar Alkmaar. En Tim Douwsma ging onder leiding van Epke Zonderland trainen voor een oefening aan de rekstok. Daarbij liep de zanger en acteur een slijmbeursontsteking op, waardoor hij niet in staat was om zijn kunsten te tonen aan het Alkmaarse publiek. Zonderland nam woensdagavond de honneurs waar en droeg zijn oefening op aan zijn trainer Mitch Fenner, die vorig jaar overleed aan de gevolgen van darmkanker.

Er hebben zich woensdagavond 12.295 mensen als donateur van KWF Kankerbestrijding aangemeld. Dat maakte presentatrice Caroline Tensen aan het eind van de avond bekend.

Update 07:25 uur:
Er zijn nog meer donateurs bijgekomen. De stand stond gisteravond op 16.298 volgens Caroline Tensen bij Pauw. Onder de donateurs zijn mensen die structureel doneren, een eenmalige bijdrage hebben gedaan en mensen die met een actie geld voor het KWF hebben ingezameld.

Vanuit de NPO Radio 2 Collectebus, langs een aantal steden, presenteerden dj's als Gerard Ekdom, Gijs Staverman en Ruud de Wild hun programma's en zamelden ze geld in voor KWF Kankerbestrijding. De bus eindigde 's avonds in Alkmaar. Daar werd op NPO1 de tv-show Marathon tegen kanker uitgezonden.

Olcay Gulsen volbrengt triatlon voor KWF
12.295 nieuwe donateurs voor KWF (Foto: BuzzE)