Simbine verrast Gatlin en De Grasse op 100 meter

heywoodu

De eerste grote internationale 100 meter van het seizoen is enigszins verrassend niet gewonnen door Justin Gatlin of Andre de Grasse. Tijdens de Diamond League in Doha werden de nummers twee en drie van de Olympische Spelen van vorig jaar als favorieten gezien, maar dat konden ze niet waarmaken.

Het was namelijk niemand minder dan de Zuid-Afrikaan Akani Simbine die de overwinning greep. Simbine kende al een uiterst indrukwekkend nationaal seizoen en dook ook in Doha weer onder de tien seconden: 9,99. Daarmee troefde hij de Jamaicaan Asafa Powell af (10,08).  De Qatarees Femi Ogunode snelde naar 10,13 seconden, goed voor de derde plek. Daarna kwamen Gatlin (10,14) en De Grasse (10,21) pas over de finish. 

De 400 meter werd gewonnen door Steven Gardiner van de Bahama's. Met 44,60 troefde de wereldranglijstaanvoerder het Amerikaanse duo LaShawn Merritt (44,78) en Tony McQuay (44,92) af, terwijl het Botswanese toptalent Karabo Sibanda met 45,05 vierde werd. 

De 1500 meter werd uiteraard een Keniaans feestje. Elijah Manangoi was in een mooie eindsprint de sterkste en met 3:31,90 bleef hij landgenoot Silas Kiplagat, bekend om zijn sterke eindsprint, verrassend voor. Bethwell Birgen eindigde als derde, terwijl ook de nummers vier, vijf en zes uit Kenia afkomstig waren.