Schippers wil week extra, Wilders komt ook praten

Janneke (Janneke141)

Verkenner Edith Schippers heeft meer tijd nodig om in kaart te brengen welke partijen een regering zouden kunnen vormen. Ze heeft de Tweede Kamer dinsdag een week respijt gevraagd.

Schippers zou de Kamer eigenlijk woensdag verslag uitbrengen. Kamervoorzitter Khadija Arib stelt de Kamer, na overleg met de partijleiders, nu voor het debat over haar rapport en over de verkiezingsuitslag te verschuiven naar volgende week woensdag.

Schippers ontvangt de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks, de vier partijen die vooralsnog het meest worden genoemd om samen een kabinet te vormen, donderdag voor een gezamenlijk gesprek. Tot dusver sprak ze de partijleiders ieder afzonderlijk.

Wilders
Ze spreekt woensdag eerst nog met Geert Wilders, wiens PVV de tweede partij van het land werd, voor een tweede gesprek. Ook de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol van de VVD, is door Schippers uitgenodigd. Ze praat met haar voor het overleg met het kwartet.

Schippers ontving maandag de lijsttrekkers van alle partijen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag zetels hebben behaald. Dinsdag sprak ze verder met de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks, de regeringscoalitie die het eerst in aanmerking lijkt te komen. Maar voor zo'n coalitie zijn nog tal van obstakels. GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemde de verschillen tussen zijn partij en de VVD dinsdag "megagroot".

Schippers wil week extra voor verkenning
Schippers wil week extra voor verkenning (Foto: ANP)