Ploumen via voorkeursstemmen toch in de Kamer

Janneke (Janneke141)

De demissionaire Minster van Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, leek na de dramatische uitslag voor de PvdA niet in de Tweede Kamer te mogen terugkeren. Ook al komt de definitieve uitslag pas dinsdag, inmiddels is wel duidelijk dat ze voldoende voorkeursstemmen heeft verzameld om toch een zetel te verdienen.

Ploumen stond tiende op de PvdA-lijst, maar de sociaaldemocraten bleven hangen op negen zetels. Op basis van de kieskringen die hun definitieve uitslagen al hebben gepubliceerd, heeft ze echter ruim 20.000 stemmen behaald, en dat is ruim boven de drempel. Die is namelijk een kwart van de kiesdeler, wat neerkomt op ongeveer 17.000 stemmen. De vrij onbekende Groninger William Moorlag valt daarom net buiten de boot.

Lilianne Ploumen was voorafgaand aan de verkiezingen veelvuldig in het nieuws door haar actie om een internationaal fonds op te zetten om vrouwen in ontwikkelingslanden te kunnen helpen bij een veilige abortus, nadat Donald Trump de geldkraan op dat gebied dichtdraaide. 

Bij GroenLinks werd ook iemand met voorkeursstemmen verkozen. De nummer 19 van de lijst, Isabelle Diks, is momenteel wethouder in Leeuwarden, en deed via social media een oproep om op vrouwen te stemmen die te laag op de lijst zouden staan. Kennelijk heeft haar oproep gewerkt, want niet de nummer 14 van GroenLinks valt buiten de boot (dat is de Nijmeegse Lisa Westerveld, en ook die kreeg genoeg voorkeursstemmen) maar de nummer 13 Paul Smeulders.

CDA-cultpoliticus Pieter Omtzigt werd bij de vorige verkiezingen reeds met voorkeursstemmen in de Kamer gekozen, nadat hij door zijn partij op een wel erg lage plaats op de lijst was gezet. Ook deze keer is hij weer erg populair, want hij behaalde meer dan 90.000 stemmen. Dat is meer dan de kiesdeler, dus ook zonder zijn partij had hij de Kamer gehaald.

De definitieve uitslag is dinsdag, en dan wordt ook bekend of er nog meer politici via voorkeursstemmen zijn gekozen.