EL: Schalke dankzij uitgoals bij laatste acht, Celta de Vigo ook door

Redactie

Schalke 04 heeft zich op basis van twee gescoorde uitdoelpunten geplaatst voor de kwartfinales van de Europa League. Het ging ten koste van landgenoot Borussia Mönchengladbach.

Gladbach versloeg Schalke 04 recentelijk met 4-2 in de Bundesliga en hield Die Königsblauen vorige week in Gelsenkirchen op 1-1. Het was dus duidelijk dat die ploeg voor eigen publiek licht favoriet was voor een plek in de kwartfinales.

Bij rust leek er geen vuiltje aan de lucht: Andreas Christensen had de bal na 26 minuten prompt voor de voeten gekregen en via de schouder van de ongelukkige Benedikt Höwedes de 1-0 binnengeschoten. Mahmoud Dahoud maakte er op slag van rust met een geweldig, hard schot van een dikke twintig meter 2-0 van.

Schalke leek geknakt, maar wist ook dat het aan twee doelpunten genoeg zou hebben, op basis van het aantal uitdoelpunten. Wat dat betreft deed hoop na 53 minuten leven met een doelpunt van Leon Goretzka. Van buiten de zestien schoot hij via een polletje raak. In de 68ste minuut kwam Schalke aan de gewenste tweede treffer. Nabil Bentaleb benutte een strafschop die was gegeven door hands van Dahoud. Schalke hield hierna stand en fleurt het dramatisch verlopende Bundesliga-seizoen (elfde plek) op met een plek bij de laatste acht teams in de Europa League.

Ook Celta de Vigo naar kwartfinales
Celta de Vigo heeft ook in Rusland Krasnodar weten te verslaan. Met John Guidetti in de ploeg wonnen de Spanjaarden met 2-0. Celta had in eigen huis laat de zege veiliggesteld, maar wel een doelpunt moeten slikken. Daardoor zou 1-0 voor Krasnodar volstaan voor de volgende ronde. De Russen kwamen echter niet lekker voor de dag voor eigen publiek.

Kort na rust was Hugo Mallo net als vorige week belangrijk. Waar de aanvoerder vorige week met een prima voorzet Claudio Beauvue in staat stelde de late winnende goal te maken, vond hij nu zelf zijn naam op het scoreformulier terug. Na een afgeslagen kans van Iago Aspas haalde hij hard en doeltreffend uit: 0-1. Het was al het vierde Europese doelpunt van dit seizoen waarbij de verdediger betrokken was (drie assists, één goal).

Aspas besliste tien minuten voor het einde de wedstrijd. Weggestuurd door een goede pass van John Guidetti, wipte de voormalig Liverpool-aanvaller de bal over keeper Andrey Sinitsyn heen. Krasnodar had de gehele wedstrijd de kracht en creativiteit ontbeerd om na de uitgoal van vorige week thuis Celta over de knie te krijgen. De Spanjaarden gaan daardoor naar de laatste acht en completeren zo met Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid het Spaanse deelnemersveld van vier ploegen, gespreid over twee Europese toernoois.