Lijsttrekkers in Limburg: we kopen jullie om

Janneke (Janneke141)

De lijsttrekkers van zes van de grootste politieke partijen in de peilingen hebben de kiezers in Noord-Brabant en Limburg zaterdag tal van investeringen beloofd. Ze kozen tijdens het lijsttrekkersdebat van de Limburgse en Noord-Brabantse omroepen wel heel uiteenlopende 'cadeaus'.

VVD-voorman Mark Rutte wil vooral geld steken in snelwegen in Zuid-Nederland. Dat kwam hem op kritiek te staan van GroenLinks-leider Jesse Klaver, die meer heil ziet in het verbeteren van het openbaar vervoer. Ook PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher en SP-voorman Emile Roemer beloofden Limburg onder andere een spoorverbinding naar Born, waar autofabrikant Nedcar is gevestigd. Sybrand Buma (CDA) schamperde dat de spoorlijn, waarvoor het kabinet vlak voor het debat de helft van het benodigde geld vrijmaakte, wel 'een Rutte-cadeautje' zou zijn. "Je krijgt maar één rail."

D66-leider Alexander Pechtold wees erop dat zijn partij een miljard euro uittrekt voor innovatie. Dat zou ook het zuiden ten goede komen, al vindt Pechtold dat gegadigden wel de concurrentie moeten aangaan met rivalen uit de rest van Nederland. Klaver beloofde meer geld voor cultuur in de zuidelijke provincies en Roemer vroeg aandacht voor het mkb en de zorg.

Rutte en de boze provincialen
Mark Rutte heeft weinig vrienden in de verre provincies van het land, zo lijkt het. Kwam hij bij Pauw&Jinek in conflict met teleurgestelde Groningers in verband met de gaswinning aldaar, in het zuiden kwam hem de aanpak van de Q-koorts op veel kritiek te staan. Toen hem werd gevraagd of hij 'sorry' wilde zeggen tegen de slachtoffers en nabestaanden, beweerde hij in eerste instantie dat het kabinet 'niet harteloos' met hen is omgesprongen, wat hem op verontwaardigde reacties uit het publiek kwam te staan. Daarna maakte hij alsnog duidelijk dat het kabinet excuses zou moeten maken.

Bij de uitbraak van de Q-koorts op een geitenboerderij in het oosten van Noord-Brabant tussen 2007 en 2011 lieten ongeveer 75 mensen het leven, en kampen honderden patiënten nog dagelijks met de gevolgen van de ziekte.

Lijsttrekkers bieden op om gunst zuiden
Lijsttrekkers bieden op om gunst zuiden (Foto: ANP)