NBA: Wankelende Warriors weer winloos

PippenScottie

De Golden State Warriors, tot twee weken geleden ongenaakbaar in de NBA, blijken zonder de geblesseerde Kevin Durant een bijzonder kwetsbaar team. Tegen de laag geklasseerde Minnesota Timberwolves liep de koploper tegen de vijfde nederlaag in zeven wedstrijden aan. De nederlaag vond een dag voor de topper tegen de San Antonio Spurs plaats en dreef coach Steve Kerr tot het nemen van een bijzondere maatregel. Tegen de Spurs mogen Stephen Curry, Klay Thompson, Draymond Green en Andre Iguodala allemaal op de bank blijven zitten en hun zonden overdenken.

Blessures van sterspelers kunnen nog weleens een geluk bij een ongeluk blijken te zijn. Als de blessure in het reguliere seizoen plaatsvindt kan het ertoe leiden dat de speler uitgerust aan de play-offs begint. Dit is een beetje de hoop die de Golden State Warriors hebben voor Kevin Durant.

Een missende sterspeler betekent ook dat je als coach informatie krijgt over je andere spelers. Wie neemt er verantwoordelijkheid in de slotfase van een belangrijke wedstrijd? Welke bankspeler grijpt zijn kans om zichzelf in de kijker te spelen? De New York Knicks hebben warme herinneringen aan de twee weken dat al hun point guards geblesseerd waren en ze de volslagen onbekende Jeremy Lin lieten starten. Wat volgde was Linsanity, de twee beste weken voor Knicks-fans in de laatste vijftien jaar.

Helaas voor de Warriors; van Kevon Looney hoeven geen wonderen te worden verwacht. Ian Clark zorgt niet voor Iansinity aan de San Francisco Bay.

Tegen de Minnesota Timberwolves waren het weer Klay Thompson en Stephen Curry die voor de punten moesten zorgen. De heren maakte een achterstand van achttien punten bijna ongedaan, maar konden niet voorkomen dat de Timberwolves een 103-102 overwinning uit het vuur sleepten.

Gevraagd naar zijn mening over het feit dat Steve Kerr vier veteranen niet laat spelen tegen de Spurs antwoordde Andre Iguodala “We will do what master says”. Iedereen met een beetje kennis van het Amerikaanse slavernijverleden snapt hoe beladen deze reactie is. Het is óf een slechte grap, óf tekenend voor een behoorlijk verziekte sfeer binnen de Warriors. Hoe dan ook, het creëert onrust die de ploeg nu echt niet kan gebruiken.

De Timberwolves verdienen echter alle lof voor de zege. De ploeg heeft een jonge selectie, waarvan NBA-kenners al een tijdje roepen dat ze klaar zijn om de stap naar de play-offs te maken. Het lukt dit jaar alleen weer niet echt. De ploeg heeft te maken met tegenslag. Zach LaVine, één van de starters, viel halverwege het seizoen uit met een gescheurde kruisband. Kris Dunn, deze zomer gedraft als point guard voor de toekomst en vervanger van Ricky Rubio, lijkt de overstap van college naar NBA niet aan te kunnen en speelt nog maar nauwelijks.

Desalniettemin hebben de Timberwolves voldoende talent in huis. Tweedejaars Karl-Anthony Towns is één van de grootste beloften in de NBA. Tegen de Warriors was hij goed voor 23 punten en 9 rebounds. Andrew Wiggins, nog maar net 22 geworden, kwam tot 24 punten. Ricky Rubio speelde een prima wedstrijd met 17 punten en 13 assists. De Timberwolves blijven in de race voor de achtste plaats in het westen, de laatste plek die recht geeft op deelname aan de play-offs.

Timberwolves - Warriors. Bron: YouTube.

De Atlanta Hawks wonnen een oostelijke subtopper van de Toronto Raptors. De Duitse Togolees Dennis Schröder leidde zijn ploeg naar een 105-99 overwinning.

Schröder was bijzonder gebrand op een goed resultaat. De laatste weken was de Duitser een aantal keer negatief in het nieuws gekomen. Na het All Star weekend keerde hij een dag te laat terug bij zijn ploeg. Naar eigen zeggen was zijn visum verlopen en moest hij terug naar Duitsland om deze te verlengen. Na een wedstrijd door het team geschorst te zijn haalde hij weer het nieuws door onenigheid met Dwight Howard. Tijdens een wedstrijd tegen de Warriors had Schröder op het veld een woordenwisseling met zijn ploeggenoot. Hierdoor miste hij dat Steph Curry vrij kon aanleggen voor een schot. Voor coach Budenholzer was dit reden om zijn guard de hele tweede helft op bank te laten.

Tegen de Raptors leek Schröder de boodschap van zijn coach te hebben begrepen. Met 26 punten, de helft in het beslissende derde kwart, voerde de Duitser zijn ploeg aan.

De Milwaukee Bucks doen na een zwakke paar maanden weer mee om een plaatsje bij de play-offs in het oosten. De ploeg won met 99-85 van de Indiana Pacers, waardoor het opklom naar de achtste plaats. Het was de vijfde overwinning op rij voor de Bucks die wennen aan spelen zonder de geblesseerde Jabari Parker, maar met de teruggekeerde Khris Middleton.

Bij rust stonden de Bucks nog met 45-50 achter, maar in de tweede helft werden de Pacers weggespeeld. Middleton en Giannis Antetokounmpo maakten beide 21 punten.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Orlando Magic 121-81
Chicago Bulls – Houston Rockets 94-115
Milwaukee Bucks – Indiana Pacers 99-85
Minnesota Timberwolves – Golden State Warriors 103-102
Atlanta Hawks – Toronto Raptors 105-99
Denver Nuggets – Boston Celtics 119-99
Dallas Mavericks – Brooklyn Nets 105-96
Sacramento Kings – Washington Wizards 122-130 (OT)

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 42-21
  2. Washington Wizards 40-24
  3. Boston Celtics 41-25
  4. Toronto Raptors 38-27
  5. Atlanta Hawks 36-29
  6. Indiana Pacers 33-32
  7. Detroit Pistons 32-33
  8. Milwaukee Bucks 31-33
  9. Chicago Bulls 31-34
  10. Miami Heat 31-34
  11. Charlotte Hornets 29-36
  12. New York Knicks 26-39
  13. Orlando Magic 24-42
  14. Philadelphia 76ers 23-41
  15. Brooklyn Nets 11-53


Western Conference

  1. Golden State Warriors 52-13
  2. San Antonio Spurs 50-14
  3. Houston Rockets 45-21
  4. Utah Jazz 41-24
  5. Los Angeles Clippers 39-26
  6. Memphis Grizzlies 36-29
  7. Oklahoma City Thunder 36-29
  8. Denver Nuggets 30-35
  9. Portland Trail Blazers 28-35
  10. Dallas Mavericks 28-36
  11. Minnesota Timberwolves 27-37
  12. Sacramento Kings 25-40
  13. New Orleans Pelicans 25-40
  14. Phoenix Suns 21-44
  15. Los Angeles Lakers 20-45