Motorsport- en Formule 1-legende Surtees (83) overleden

heywoodu

Op de dag dat de winter in de Formule 1 ten einde komt met de laatste uren van de tests in Barcelona is de Formule 1-wereld opgeschrikt door triest nieuws. Voormalig wereldkampioen John Surtees is in Londen op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Volgens zijn familie werd Surtees vorige maand opgenomen in een ziekenhuis in Londen. Na een korte periode op de intensive care is hij daar vrijdag overleden in het bijzijn van zijn vrouw en dochters. Surtees' zoon Henry overleed in 2009 tijdens een race in de Formule 2. 

Surtees is een ware legende in de racerij. Hij is de enige persoon die ooit wereldkampioen werd op twee en vier wielen en dat zal gezien de specialisaties van tegenwoordig vermoedelijk ook nog zeer lang zo blijven.

De Brit begon halverwege de jaren vijftig in de motorsport, waar hij in 1955 in Ulster zijn eerste Grand Prix won. In 1956 veroverde hij zijn eerste wereldtitel op de 500cc-motoren door onder meer de Isle of Man TT en de TT van Assen te winnen. In 1958 en 1959 won Surtees alle races in zowel de 350cc als de 500cc en howel dat in 1960 niet nog eens lukte, pakte hij ook in dat jaar in beide klassen de wereldtitel.

Surtees boekte grote successen op de motoren (Bron: YouTube)

Beelden van Surtees' vierde en laatste opeenvolgende zege in de TT van Assen (Bron: YouTube)

Het werd een druk jaar in 1960, want Surtees maakte met een Lotus zijn debuut in de Formule 1. Het jaar erop volgde de definitieve overstap en al in 1962 stond hij in Groot-Brittannië en Duitsland op het podium. Op de Nürgburgring won hij in 1963 zijn eerste race in de F1 en in 1964 schreef hij geschiedenis door na zijn successen in de motorsport ook de wereldtitel in de Formule 1 te veroveren. Aan het begin van de jaren zeventig stopte Surtees met het racen op hoog niveau. 

Surtees zegeviert op de Nürgburgring in de Formule 1 in 1964, zijn kampioensjaar (Bron: YouTube)