Amerikaanse tiener loopt 'wereldrecord' op 300 meter

heywoodu

De Amerikaanse hardloper Noah Lyles heeft afgelopen weekeinde tijdens de Amerikaanse indoorkampioenschappen een officieus wereldrecord gelopen op de incourante 300 meter. Dat is een afstand die niet erkend wordt door de internationale atletiekbond IAAF, waardoor de prestatie van de 19-jarige Lyles niet de boeken in zal gaan als officieel wereldrecord.

Lyles staat al langer bekend als supertalent. Vorig jaar piste hij op 18-jarige leeftijd net buiten de pot op de olympische trials met een vierde plek op de 200 meter, één plekje achter een olympisch startbewijs. In Alburquerque stond hij aan de start van de 300 meter en dat leverde de snelste tijd ooit op: 31,87 seconden. Daarmee was Lyles exact één honderdste van een seconde sneller dan landgenoot Wallace Spearmon in 2006.

Lyles wordt overigens gecoacht door Lance Brauman, die ook Spearmon onder zijn hoede heeft. "Ik zei vandaag nog tegen Brauman dat dat record van Spearmon wat mij betreft wel sneller kon. 'Dan ga je het toch verbreken?', zei hij tegen me", zo lachte Lyles na afloop. De tweede plek leverde overigens ook een toptijd op. Paul Dedewo, na jaren van zwaar blessureleed teruggekeerd, snelde naar 31,92, nu de derde tijd ooit gelopen.