Oud-speler gearresteerd bij wedstrijd New York Knicks

PippenScottie

Elke keer als je denkt dat de New York Knicks niet dieper kunnen zinken, zakt de ploeg nog iets verder in het moeras. Aan de lange lijst met dieptepunten die de roemruchte club de afgelopen jaren te verwerken kreeg kan na vannacht een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd. Tijdens de wedstrijd tussen de New York Knicks en de Los Angeles Clippers werd oud-speler Charles Oakley in het thuisstadion van de Knicks gearresteerd.

Het incident vond plaats in het eerste kwart. De verhalen over wat er precies is gebeurd lopen uiteen. Volgens ooggetuigen had Oakley zich langs de bewaking gewerkt en had hij nadrukkelijk om de aandacht van Knicks-eigenaar James Dolan geroepen. Oakley zelf ontkent dat dit gebeurd is. Hij zou voor de kaartjes hebben betaald en slechts naar de wedstrijd hebben gekeken.

Wat wel zeker gebeurd is, is dat meerdere beveiligingsmedewerkers na een handgemeen Oakley van zijn plaats hebben verwijderd. Hierop werd de 53-jarige oud-Knick uit het stadion verwijderd. Oakley wordt huisvredebreuk en drie gevallen van mishandeling ten laste gelegd.

Charles Oakley wordt uit het stadion verwijderd. Bron: YouTube.

Een beetje context is hier op zijn plaats. Charles Oakley begon zijn NBA carrière in de jaren ’80 bij de Chicago Bulls. Een jonge Michael Jordan was idolaat van zijn bikkelharde en betrouwbare ploeggenoot. De Bulls stuurden Oakley in 1988 naar de New York Knicks, iets wat Michael Jordan het management van de Bulls nooit heeft vergeven. Nog jaren is Charles Oakley buiten het veld een soort informele bodyguard van Michael Jordan gebleven.

In New York werd Charles Oakley al snel een favoriet van de fans. De power forward speelde tien jaar voor de ploeg en was het kloppende hart van een selectie die erom bekend stond spijkerhard te spelen en nooit op te geven. Oakley was een verdedigend specialist. Tegenstanders waren daadwerkelijk bang om naar de basket te gaan als Oak er stond. Je kreeg eerder een zware fout te verwerken dan dat hij je een lay-up liet scoren.

Een titel kon Oakley de New York Knicks niet schenken, maar de Knicks selectie met Patrick Ewing, John Starks, Anthony Mason en Charles Oakley leeft in the Big Apple voort als het laatste grote Knicks-team. Een team dat bloed en zweet verspilde voor de stad. Een team dat er elke wedstrijd voor ging. En een team dat niet altijd won, maar wel altijd vocht voor de overwinning.

En dan is er James Dolan, de huidige eigenaar van de New York Knicks. James Dolan is de steenrijke zoon van Cablevision oprichter Charles Dolan. In 1999 kreeg hij de Knicks, de New York Rangers en een aantal andere sportploegen min of meer in zijn schoot geworpen. In de achttien jaar dat hij Knicks eigenaar is, heeft de ploeg weinig succes gekend. Elf coaches in zeventien jaar en in die periode wisten de Knicks maar één keer een ronde in de play-offs te winnen.

Dolan wordt door het overgrote deel van de Knicks-fans persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor het falen van de ploeg. De kritiek richt zich op het veel te veel betalen voor spelers die hun beste tijd hebben gehad, of die überhaupt niet goed genoeg zijn. De kritiek richt zich op het feit dat coaches lange, dure contracten krijgen die na tegenvallende resultaten steeds weer moeten worden afgekocht. De kritiek richt zich op het aanstellen van managers die consequent falen. De kritiek richt zich op het feit dat Dolan liever in een middelmatige r&b band speelt dan dat hij weer leven in zijn team blaast. De kritiek richt zich op het feit dat Nolan een persoonlijke brief schreef aan een 73-jarige Knicks fan die eerder zijn onvrede bij Dolan had geuit. “Wordt maar fan van de Brooklyn Nets, de Knicks willen je niet”, schreef Dolan.

Charles Oakley heeft de afgelopen jaren meermaals contact gezocht met James Dolan, maar het is hem niet gelukt om de eigenaar te spreken te krijgen. Tot gisteren dan, met de tragische afloop tot gevolg.

Toen Oakley Madison Square Garden uit werd gezet scandeerde het publiek zijn naam. “Free Charles Oakley” zal een geuzenleus worden die de komende tijd vaak in Madison Square Garden te horen zal zijn. Diverse spelers, waaronder LeBron James, hebben hun steun voor Oakley inmiddels al uitgesproken. New York fans zijn vrijwel unaniem in hun steun voor de Oak.

En de wedstrijd zelf? De Knicks gaven een ruime voorsprong uit handen en verloren met 115-119. Sommige zaken veranderen nooit.


Uitslagen

Philadelphia 76ers – San Antonio Spurs 103-111
Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 117-132
Brooklyn Nets – Washington Wizards 110-114
Atlanta Hawks – Denver Nuggets 117-106
Detroit Pistons – Los Angeles Lakers 121-102
Milwaukee Bucks – Miami Heat 88-106
Memphis Grizzlies – Phoenix Suns 110-91
New Orleans Pelicans – Utah Jazz 94-127
Minnesota Timberwolves – Toronto Raptors 112-109
New York Knicks – Los Angeles Clippers 115-119
Golden State Warriors – Chicago Bulls 123-92
Sacramento Kings – Boston Celtics 108-92

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 36-15
Boston Celtics 33-19
Washington Wizards 31-21
Toronto Raptors 32-22
Atlanta Hawks 31-22
Indiana Pacers 29-23
Chicago Bulls 26-27
Detroit Pistons 25-28
Charlotte Hornets 24-28
Miami Heat 23-30
Milwaukee Bucks 22-29
New York Knicks 22-32
Orlando Magic 20-34
Philadelphia 76ers 18-34
Brooklyn Nets 9-44


Western Conference

Golden State Warriors 44-8
San Antonio Spurs 40-12
Houston Rockets 38-17
Utah Jazz 34-19
Los Angeles Clippers 32-21
Memphis Grizzlies 33-22
Oklahoma City Thunder 30-23
Denver Nuggets 23-29
Portland Trail Blazers 23-30
Sacramento Kings 21-32
Dallas Mavericks 20-32
New Orleans Pelicans 20-33
Minnesota Timberwolves 20-33
Los Angeles Lakers 18-37
Phoenix Suns 16-37