Fakkeloptocht Groningen tegen gaswinning

ChipsZak.

Duizenden mensen zijn vanavond bijeengekomen in het centrum van Groningen. Zij lopen mee in een fakkeltocht door de stad gericht tegen de aardgaswinning in de provincie. De actie is georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie (GBB).

Eerder werd de verzamelde menigte toegesproken door Derwin Schorren van de GBB: "We weten allemaal dat de versterking van onze huizen ontzettend traag verloopt. Dit betekent dat maximaal doorpompen, zonder verstevigen, een dodelijke combinatie kan zijn.'' Ook worden er protestliederen gezongen en leuzen als "Kamp is een ramp" gescandeerd. De Groningers houden minister Henk Kamp (Economische Zaken) verantwoordelijk voor het trage dichtdraaien van de gaskraan de afgelopen jaren.

Cabaretiers en Groningers van geboorte Freek de Jonge en Bert Visscher zijn ook aanwezig. Freek de Jonge wierp zich onlangs op als actievoerder en loopt samen met de andere betogers mee in de tocht. Eerder heeft de cabaretier de problemen met aardbevingen vergeleken met een ramp, vergelijkbaar met de watersnoodramp in 1953. Bij de tocht zijn ook SP-fractievoorzitter Emile Roemer en burgemeester Peter den Oudsten van de partij. 

De demonstranten willen met dit protest duidelijk maken dat het roer in Groningen om moet. Men wil dat de gaswinning verder omlaag gaat, van 24 miljard kubieke meter naar 12, en dat de NAM niet meer betrokken is bij afhandeling van bevingsschade. Het is de derde keer dat de fakkeloptocht wordt gehouden.