Atleet minimaal drie jaar de cel in voor dopinggebruik

heywoodu

Ethiopische sporters die betrapt worden op het gebruik van verboden middelen kunnen meer dan alleen een schorsing uit de sport tegemoet gaan zien. De nieuwe atletiekbaas van het land, hardlooplegende Haile Gebrselassie, liet weten dat de regering een plan goed gaat keuren om gevangenisstraffen uit te delen aan dopingzondaars.

"Volgende maand zal de regering het plan goedkeuren", vertelt Gebrselassie aan The Independent. "We moeten gewoon streng zijn. De situatie rond Rusland heeft ons wakker geschud en doen inzien dat er zware straffen nodig zijn. Als wij dit doen, zou de rest van de wereld ook sterk moeten zijn in de strijd tegen doping", verklaart hij.

"We willen mensen die dit kwaad in zich hebben niet langer steunen. Na lange gesprekken met de atletiekbond besloten we dat er geen andere keuze was dan ook levenslange schorsingen uit te delen aan iedereen die betrapt wordt. Daarnaast hebben we dankzij de overheid gevangenisstraffen tot onze beschikking als straf. Atleten die aan de doping gaan doen niks anders dan direct geld stelen uit de zakken van eerlijke atleten", klinkt het boos.

Girmay Birahun, een 22-jarige marathonloper, krijgt de dubieuze eer om als eerste de gevangenis in te gaan voor het gebruik van doping. In de eerste dagen van Gebrselassie's regime werd hij betrapt op het gebruik van meldonium, waar in 2016 veel over te doen was. Tientallen vooral Oost-Europese sporters werden betrapt op het hartmedicijn, waaronder tennisster Maria Sharapova. Het gros kwam ermee weg doordat wereldantidopingautoriteit WADA bijzonder slecht onderzoek had verricht, maar Sharapova kreeg wel een schorsing.

"Ik ben op een bepaalde manier bang en verdrietig voor deze atleet, voor wat hij in de gevangenis tegenover zich zal krijgen. Minimaal drie jaar in de cel, dat is een ernstige straf. Hij wordt de eerste die voor dopinggebruik de cel in zal gaan en hij is sindsdien non-stop aan het huilen. Ik moet echter aan het beschermen van de meerderheid denken, niet aan een individu. Een aantal van mijn atleten geven mij hier de schuld van, maar het is de overheid die de gevangenisstraffen mogelijk gemaakt heeft en ik ben niet degene die de urine van de atleten test", sluit hij af.