Nadal na monsterpartij naar droomfinale tegen Federer

heywoodu

Rafael Nadal staat eindelijk weer in de finale van een Grand Slam-toernooi. Na de door hem gewonnen finale op Roland Garros 2014 lukte dat onder meer door blessureleed niet meer, maar vrijdag sloeg de Spanjaard zich op de Australian Open na een marathonpartij langs Grigor Dimitrov.

Nadal begon het duel uitstekend, hoewel hij in game één wat moeite had om zijn service te behouden. Hij brak de Bulgaar en won de eerste set, maar in het tweede bedrijf was het een ander verhaal. Nadal leverde snel zijn service in, waarna het een breakfestijn werd. Met veel pijn en moeite kwam hij nog op 5-5, maar vervolgens brak Dimitrov hem toch en pakte de Bulgaar de set. Via een tiebreak kwam Nadal vervolgens weer op voorsprong, waarna Dimitrov via wederom een tiebreak een beslissende set af kon dwingen. 

Een ellenlange opslagbeurt van Dimitrov opende de vijfde set, maar hij kon zijn game wel houden. Op 3-4 ging het echter fout voor de Bulgaar. Nadal kwam door zijn opslag heen en serveerde het na bijna vijf uur en op het derde matchpoint zelf uit: 6-3, 5-7, 7-6 (5), 6-7 (4), 6-4. 

In de finale staat Nadal eindelijk weer eens tegenover Federer, de eerste keer sinds Roland Garros 2011 dat de twee oude rivalen tegenover elkaar staan in een Grand Slam-finale. Het wordt de negende keer in totaal en Nadal heeft het historisch voordeel: het staat voorlopg 6-2. In 2009 stonden de kemphanen in Melbourne al tegenover elkaar. In dat ruim vier uur durende duel pakte Nadal de titel. 

Nadal wist zich na zo'n vijf uur langs Dimitrov te vechten (Pro Shots/Action Images)
Nadal wist zich na zo'n vijf uur langs Dimitrov te vechten (Pro Shots/Action Images)