FOK! Wat een weer: Winter definitief weg? Nee hoor

Stephan (Stephan5)

Van harte welkom! De eerste échte winterperikelen hebben we inmiddels achter de rug. De gladheid bleef nog lang aanhouden in het zuiden en oosten. De iets zachtere lucht trok maar héééééél langzaam naar het zuidoosten toe. In het noordwesten werd het nog ruim 7 graden. Ikzelf maakte van alle weersomstandigheden niks mee, want ik lag gewoon te slapen. Alles gebeurde hier in de nacht, en toen ik wakker werd waren alle problemen hier alweer voorbij. Ik zag nog wat sneeuwresten liggen en een paar ijsplekken, maar voor ik er erg in had was dat ook allemaal weer weg. Mijn collega's waren gelukkig erg alert om jullie in te lichten via de frontpage.

Afgelopen nacht bleef het in het binnenland lokaal erg glad door opvriezing en hier en daar wat ijzel. In het westen en noordwesten bleef het ruim boven nul en was er van gladheid geen sprake. Is dit dan het einde van het winterweer? ... Nee, zoals de kaarten er nu uitzien zit er weer een nieuwe winterprik aan te komen. Wel een zogezegde 'vuile' winterprik. Ik leg dat zo uit. 

Even actueel voor vandaag: Ook in het zuiden en oosten verdwijnt de vorst nu wel. Op prachtig mooi weer hoeven we echter niet te rekenen, want er blijft over het algemeen vrij veel bewolking over. De zon breekt slechts op een paar plaatsen door. Het kwik ligt tussen de 6 en 8 graden en dat is dus flink zachter. De wind komt uit een variabele richting.

Nog even over de situatie van gisteren. Koude lucht laat zich maar moeilijk verdrijven, en dan krijg je nog te maken met opglijding. Warme lucht die over de koude lucht heen strijkt. Er ontstond hierdoor ook nevel en mist.

Maar nu even verder blikken: De eerstkomende dagen verlopen vrij zacht met veel bewolking, af en toe zon en zo her en der wat regen, maar het het ziet er nu naar uit dat er tegen het einde van de week opnieuw koude (re) lucht ons land kan gaan bereiken. Dat lijkt wel onstabiele lucht te zijn, en dus de aanvoer van buien. Dit kunnen echt winterse buien worden. Eigenlijk een soort 'Maartse buien' situatie. Dat wil zeggen dat het in de nacht en ochtend plaatselijk wit kan zijn door sneeuwbuien, terwijl dat overdag weer wegdooit.  Het is nog ver weg, maar het lijkt gewoon echt Hollands kwakkelweer te gaan worden.

Uiteraard volgen we dit op de voet en zullen hier de komende week zeker aandacht aan geven. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht 
Zon op: 08:49
Zon onder: 16:48
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1889 Herman Hollerith krijgt octrooi op de tabelleermachine.
1935 Arthur Cobb Hardy krijgt octrooi op de spectrofotometer.
1962 Treinramp bij Harmelen waarbij 93 doden vielen.
1998 Ontdekking van de chemische stof die maakt dat nicotine verslavend werkt.
2016 Otis Clay, een Amerikaans zanger overlijdt.

LimburgLuuntje (Foto: Luuntje)
Een prachtige foto van Luuntje vanuit Limburg. ( foto: Luuntje)


Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!