Scheidsrechter Clattenburg overweegt stap naar China

Redactie

Scheidsrechter Mark Clattenburg staat open om het Europese voetbal achter zich te laten om als scheidsrechter aan de slag te gaan in China. De 41-jarige Engelsman werd afgelopen dinsdag tot de beste scheidsrechter van de wereld gekroond, nadat hij de afgelopen twaalf maanden de finales van de FA Cup, Champions League en het EK floot.

Topspelers als Jackson Martínez, Hulk, Ramires, Oscar en Carlos Tévez besloten om een stap naar Azië te maken en de Chinese Super League kan mogelijk ook een Europese topscheidsrechter begroeten.

"China probeert zeker het voetbal te ontwikkelen, kijk naar hun aankopen en hun werving", vertelde Clattenburg tegen The Associated Press. "Als de mogelijkheid zich aandient - ik ben verbonden aan de Premier League - moet ik kijken naar mijn carrière op de lange termijn."

"Hoe lang kan ik nog door als scheidsrechter? Ik heb twaalf jaren in de Premier League achter de rug en dat waren twaalf prachtige jaren. Er ligt nog geen aanbieding, maar als er een aanbod komt zal ik het overwegen. Maar op dit moment geniet ik nog steeds van mijn werk in de Premier League en voor de UEFA."

Clattenburg zou in China aanzienlijk meer kunnen gaan verdienen, maar dat vindt hij niet belangrijk. "Geld is nooit een drijfveer geweest als scheidsrechter. Het gaat om de drive om iets anders te doen, misschien het helpen bij de werving."

"Als het nu niet gaat gebeuren, dan zal ik er in de toekomst naar kijken, een beetje zoals Howard Webb in Saoedi-Arabië gedaan heeft, waar je een ander land helpt bij het ontwikkelen van het scheidsrechtersvak."

"Het is belangrijk om een goed niveau van scheidsrechters te hebben als het niveau van het voetbal stijgt. China wordt in de komende jaren een grote speler. Als ze serieus zijn over hun competitie, dan moeten ze de goede opzet hebben. Scheidsrechters maken een groot onderdeel uit van het voetbal."