As van Fidel Castro is bijgezet

Redactie

De as van Fidel Castro is zondag bijgezet op begraafplaats Santa Ifigenia in Santiago de Cuba, op 2,7 kilometer van de kazerne waar hij zijn revolutie in Cuba begon. De staatsradiozender Radio Reloj liet weten dat dit in besloten kring is gebeurd.

De resten liggen in de buurt van het mausoleum van het graf van José Martí (1853-1895). Hij was een van de leiders tijdens de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog en een voorbeeld voor Fidel Castro.

Op het plein Antonio Maceo in Santiago hadden zaterdagavond honderdduizenden mensen afscheid van Fidel Castro genomen. In een toespraak bezwoer zijn broer Raúl het "vaderland en de revolutie" te verdedigen.

Militaire colonne
Met het bijzetten van de as van Castro is er een eind gekomen aan een rouwperiode van negen dagen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de ceremonie op de televisie zou worden uitgezonden, maar uiteindelijk zagen de autoriteiten daar om onbekende redenen toch van af.

Castro overleed vorige week vrijdag (plaatselijke tijd) op 90-jarige leeftijd. Een militaire colonne bracht de urn met daarin de as van de overleden leider van de revolutie zaterdag de stad Santiago de Cuba binnen, gadegeslagen door tienduizenden mensen die langs de straten stonden opgesteld.

Met een kleine groep kameraden viel 'El Commandante' er in 1953 een kazerne aan. Die eerste slag draaide uit op een mislukking, maar zes jaar later kraaide Castro vanaf het balkon van het stadhuis in datzelfde Santiago de victorie. Hij regeerde het eiland vervolgens bijna een halve eeuw. Raúl nam in 2006 zijn taken over.

As van Fidel Castro is bijgezet
As van Fidel Castro is bijgezet (Foto: ANP)