Veiligheidsraad in spoedoverleg over Syrië

qltel

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt zaterdagnacht spoedzitting over de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië.

Rusland vroeg zaterdag om een spoedzitting nadat vliegtuigen van de Amerikaanse coalitie in het oosten van Syrië stellingen van het Syrische regeringsleger hadden aangevallen.

Bij de luchtaanval op een legerpost in Deir al-Zor kwamen tientallen Syrische militairen om het leven en raakten meer dan honderd gewond. De Amerikaanse militaire leiding zei dat de aanval meteen werd afgebroken toen duidelijk werd dat een Syrische legerpost was geraakt.

In een verklaring verspreid via de staatsmedia riep het Syrische ministerie van Buitenlandse zaken de Veiligheidsraad op om de luchtaanvallen sterk te veroordelen. Het ministerie beschreef de aanvallen als "Agressief Amerikaans" en vindt dat de Verenigde Staten de soevereiniteit van Syrië moet respecteren. Het is onwaarschijnlijk dat de Veiligheidsraad de aanvallen sterk zal veroordelen aangezien alle vijftien leden ermee eens moeten zijn.

Spijt
De Verenigde Staten hebben spijt betuigd richting de Russische regering voor de onopzettelijke Syrische doden bij een luchtaanval zaterdag. Dat verklaarde een woordvoerder van de Amerikaanse regering in een email.

"De VS zal doorgaan met de onderhandelingen voor een wapenstilstand in Syrië net zo zeer als dat het doorgaat met militaire acties tegen Islamitische Staat", aldus de woordvoerder.

Rusland
De Amerikaanse ambassadrice Samantha Power noemde het Russische verzoek voor de zitting een stunt, waarna de Russische afgezant weg liep uit het spoedoverleg.

In de bijeenkomst zei Power dat de regering de luchtaanvallen onderzoekt en dat het niet de bedoeling was om Syrische militairen te raken. "Natuurlijk betreuren we elke Syrische dode." Om daaraan toe te voegen: "Het verzoek voor een spoedbijeenkomst van Rusland was cynisch en hypocriet. Moskou heeft zich nog nooit op deze manier druk gemaakt over alle burgerdoden door Syrische troepen."

Power wil dat Rusland stopt met het gemakkelijk scoren en het oproepen tot zulke bijeenkomsten maar zich focust op de zaken die er toe doen. De ambassadrice doelde hiermee op de overleggen voor een wapenstilstand in Syrië. Haar Russische collega Vitaly Churkin denkt dat de Amerikaanse luchtaanvallen weleens het einde van de onderhandelingen kunnen betekenen. "Het is een heel groot vraagteken", zei Churkin tegen verslaggevers. "Ik ben zeer benieuwd hoe Washington hierop gaat reageren. Als de reactie van de ambassadrice ook maar enige indicatie is van hun mogelijke reactie, dan hebben we serieuze problemen."

Veiligheidsraad in spoedoverleg over Syrië
Veiligheidsraad in spoedoverleg over Syrië (Foto: ANP)