'Reactie op erkenning genocide komt nog'

anoniem_13042019115511

De Turkse regering beraadt zich nog op een reactie op het besluit van het Duitse parlement om de dood van honderdduizenden Armeniërs in 1915 als genocide te erkennen. Dat heeft de Turkse vicepremier Nurettin Canikli maandag gezegd.

Turkije ontkent met klem dat de dood van de Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk een volkerenmoord was. Ankara reageerde begin deze maand dan ook als door een wesp gestoken op de stemming in de Bondsdag. "Het is niet mogelijk voor ons om hier onverschillig over te doen", zei Canikli. "We zijn aan het kijken of het mogelijk is deze beslissing terug te draaien, of wat voor andere stappen we kunnen nemen."

Enkele Duitse media berichtten dit weekeinde dat Bondsdagleden met Turkse wortels worden beschermd vanwege doodsbedreigingen naar aanleiding van de stemming. Het Duitse weekblad Der Spiegel berichtte zaterdag dat er ook een reisadvies was voor de parlementsleden, maar dat werd maandag door het ministerie van Buitenlandse Zaken tegengesproken. Het ministerie sluit niet uit dat er alsnog een reisadvies komt.

'Reactie op erkenning genocide komt nog'
'Reactie op erkenning genocide komt nog' (Foto: ANP)