Spaanse hordeloopster voor 5e keer gepakt op doping

heywoodu

Na de veertien Russische namen is nu ook de vijftiende naam bekend van de 31 atleten die bij hertesten op stalen van de Olympische Spelen van 2008 positief zijn bevonden. Het gaat om de Spaanse hordeloopster Josephine Onyia en die zal niet onbekend zijn met de procedure: voor de geboren Nigeriaanse is het al de vijfde keer dat ze positief getest heeft, een bijzondere prestatie mogen we toch wel zeggen. 

In 2008 had Oniya het op de Olympische Spelen in Beijing tot de halve finales van de 100 meter horden geschopt, waarna ze nog aan de nodige reguliere wedstrijden meedeed. In Lausanne ging het twee weken na de Spelen al fout, want de Spaanse leverde er een positief plasje in. Dat deed ze krap anderhalve week later in Stuttgart nog eens dunnetjes over: dit keer werd er clenbuterol gevonden in haar potje.

In de weken rond de positieve tests had Onyia verrassend genoeg twee keer negatief getest en dus besloot de Spaanse atletiekbond maar om haar helemaal niet te schorsen. Gelukkig stak de internationale atletiekbond daar een stokje voor en via het Internationaal Sporttribunaal werd de Spaanse alsnog twee jaar geschorst. 

In januari 2011 maakte Onyia haar glorieuze comeback en het duurde dan ook niet lang voor het wéér raak was: in juli van dat jaar bleken er wederom sporen van verboden middelen in haar urine gevonden te zijn. Ze werd nog eens twee jaar geschorst, maar de Spaanse bleek toch wel vrij hardleers. In augustus 2015 werden er sporen van anabole steroïden gevonden in haar tijdens het Spaans kampioenschap ingeleverde potje pis, dit keer met een levenslange schorsing tot gevolg.

Puur chronologisch gezien is de nieuwe zaak dus eigenlijk de eerste positieve test voor Onyia, want de Spelen van 2008 vonden plaats voor haar waslijst aan dopingovertredingen officieel begon. Aangezien 2008 veruit haar beste jaar ooit was - ze liep de eerste, derde en vijfde tijd ooit voor een Spaanse - mogen we er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat ze ook vóór de Spelen niet op louter een lekkere paella als brandstof gelopen heeft.