Cruijff: 'Met Bosz wordt Ajax wel kampioen'

DeLuna

Peter Bosz heeft bij Ajax de moeilijke taak gekregen om Frank de Boer op te volgen. Met een contract van drie jaar moet de 52-jarige trainer gaan proberen om aantrekkelijk voetbal aan resultaat te gaan koppelen.

"Ik denk wel dat hem dat gaat lukken", zegt Jordi Cruijff, sportdirecteur van Bosz' oude club Maccabi Tel Aviv. "De Boer opvolgen zal niet makkelijk zijn. Maar iemand moet het doen. Dan denk ik dat Peter daar meer dan geschikt voor is. Ook bij Maccabi Tel Aviv liet hij het team altijd voor de winst spelen. Altijd zorgde Bosz dat de restdefensie goed stond. Met de sentimenten dat hij een verleden heeft bij Feyenoord zal het ook wel goedkomen."

Ondanks het mislopen van de landstitel door Maccabi Tel Aviv na drie keer op een rij wel landskampioen te zijn geworden en het mislopen van de beker door verlies van Maccabi Haifi, werd Bosz geprezen. Hij stapte namelijk in januari in, toen de competitie al halverwege was. In die tijd keek de voormalig coach van Vitesse en Heracles Almelo al met een schuin oog naar de ontwikkelingen bij Ajax.

Cruijff: "Hoewel het maar vijf maanden waren, heb ik goed met Peter en ook assistent-coach Hendrie Krüzen samengewerkt. Regelmatig vroeg hij naar mijn mening, om een voetbaldiscussie op gang te brengen. Voor een sportdirecteur is dat prettiger dan wanneer je deze zelf al dan niet ongevraagd moet verkondigen. En knap vind ik het dat hij met zowel ervaren als jonge spelers goed kon werken. Als Ajax een paar extra ervaren spelers erbij krijgt, zie ik ze onder Bosz wel kampioen worden. Want voor de selectie van PSV doen ze niets onder."

"Natuurlijk hebben we geprobeerd hem te behouden; ik denk dat ik alle denkbare argumenten op tafel heb gelegd. Maar Maccabi Tel Aviv wist ook dat er voor Bosz bepaalde clubs in de rij stonden. Achteraf denk ik dat we hier trots mogen zijn dat veel van onze trainers een mooie vervolgstap hebben gemaakt. Pako Ayestarán is nu hoofdcoach van Valencia, Slavisa Jokanovic ging naar Fulham, Óscar García naar Red Bull Salzburg, Paulo Sousa naar Fiorentina..."

Nu moet Cruijff zich buigen over de opvolging van Bosz. Israëlische media meldden dat John van den Brom op het lijstje zou staan. "Van de vijf trainers die ik bij Maccabi heb aangesteld, was Bosz de eerste Nederlander. Het hoeft echt niet per se een Nederlander te zijn. We kijken wel wat rond, maar op dit moment hebben we met niemand contact. We nemen de tijd, want het benoemen van een nieuwe hoofdcoach voor het nieuwe seizoen is een van de moeilijkste taken die er zijn."