Foute vingerafdruk in deel paspoorten

Redactie

Op ongeveer één van de tien paspoorten staan de vingerafdrukken ondersteboven. Dat is de uitkomst van een steekproef die de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens heeft uitgevoerd bij de producent van de reisdocumenten, schrijft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer. Hij onderzoekt of een hersteloperatie wenselijk is.

Sinds een aantal jaar worden in een paspoort twee vingerafdrukken opgenomen. Die afdrukken zijn niet te zien op het document, want ze zitten verwerkt in een chip. Ook bij het nemen van de afdruk, tijdens de verwerking en de gewone kwaliteitscontroles door de producent is de vingerafdruk niet zichtbaar.

Zeer waarschijnlijk is het misgegaan door een verkeerd gebruik van de apparatuur waarmee vingerafdrukken worden opgenomen. Dat gebeurt bij de balie van gemeenten als iemand een nieuw paspoort regelt.

Volgens Plasterk zijn er geen directe gevolgen voor de burger. De vingerafdrukken worden nog niet gebruikt en het is niet duidelijk of een vingerafdruk die ondersteboven zit, altijd leidt tot een 'misser' bij controle.

Foute vingerafdruk in deel paspoorten
Foute vingerafdruk in deel paspoorten (Foto: BuzzT)