Mata redt Manchester United tegen Watford, Liverpool troeft City volledig af

Redactie

Manchester United heeft goede zaken gedaan in de strijd om plek vier. Terwijl concurrent Manchester City verloor, kwam de ploeg van Louis van Gaal tegen Watford met de schrik vrij. United won met 1-0. 

United was sinds vorige week weer in vorm en had dat vooral te danken aan de veelbesproken achttienjarige Marcus Rashford. Ook tegen Watford, op Old Trafford, stond hij weer in de basis, maar zelfs het wonderkind die alles in goud kan doen veranderen, kon in de eerste helft geen potten breken.

Watford was scherper, toonde lef in het Theatre of Dreams en kreeg bovendien de beste kansen. De ploeg van Louis van Gaal, met Nederlander Timothy Fosu-Mensah als basisdebutant, mocht vooral blij zijn dat Odion Ighalo zijn vizier niet op scherp had staan. David De Gea, veelzeggend genoeg, voor rust de beste man aan United-zijde voorkwam in de laatste tien minuten van het eerste bedrijf tot twee keer toe dat de Nigeriaan scoorde. Ighalo, toch al goed voor veertien treffers dit Premier League-seizoen, lijkt in 2016 even de weg kwijt, want maakte er alleen in januari eentje. Wat United in offensieve zin terugdeed voor rust, verdient eigenlijk geen vermelding, maar vooruit: Morgan Schneiderlin nam de bal na zo'n twintig minuten in één keer op de slof en schoot centimeters naast.

Ook de van een hamstringblessure teruggekeerde Anthony Martial probeerde gevaarlijk te worden, maar kopte krachteloos naast en punterde hij bijna op ludieke wijze de bal in de handen van Gomes. Na rust bleef Watford drukken. Étienne Capoue (ex-Tottenham Hotspur) schoot rakelings over. Rashford toonde zich ook in verdedigende zin van waarde door een kopbal van Prödl van de lijn te halen. Rond het verstrijken van het uur, werd United sterker en kwam er meer leven in de brouwerij van Van Gaal. Dat was nodig ook, want ondertussen keken Manchester City, Arsenal én Tottenham Hotspur op andere velden tegen een achterstand aan.

Dat United het publiek na een uur achter zich kreeg, was voor een groot deel toe te schrijven aan Rashford die met zijn demarrages applaus oogstte. Hij gaf een goede voorzet op Memphis die verzuimde binnen te tikken en zag hoe Juan Mata daarna op aangeven van Ander Herrera voorlangs schoot. In het slotkwartier trok toch Watford weer ten aanval. Nordin Amrabat, in de ploeg gekomen, profiteerde bijna van half uitverdedigen van Daley Blind en Prödl kopte de bal uit een hoekschop maar net naast, terwijl Matteo Darmian aan zijn shirt hing. Uitgerekend toen Watford, ten minste met een punt, zichzelf leek te gaan belonen voor een sterk optreden op Old Trafford schoot Mata snoeihard een vrije trap binnen. United komt daardoor met 47 punten naast Manchester City te staan, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.


Liverpool heeft revanche genomen voor de verloren finale om de League Cup. Het won met 3-0 van Manchester City, dat de titel nu uit het hoofd lijkt te kunnen zetten.

Na de nederlaag in de finale om de Capital One Cup van afgelopen zondag had Liverpool wat recht te zetten tegen Manchester City, en dat deed het ook. Na een uitstekende eerste helft zat de ploeg van Jurgen Klopp al op rozen. The Reds speelden fel en met veel overtuiging, in tegenstelling tot City dat er niet zoveel zin in leek te hebben.

De goede start leverde de thuisploeg in eerste instantie niet zoveel op. Onder meer James Milner zag een schot van afstand geblokt worden, maar verder kwam doelman Joe Hart niet in de problemen. Aan de andere kant was Sergio Aguero niet attent op een goede voorzet van Jesus Navas. Na lang balbezit van Liverpool na een half uur spelen viel dan toch de goal.

Adam Lallana verraste Hart van afstand in de korte hoek, 1-0. Even later hielp Milner Liverpool op rozen na een geweldige aanval. Het hakje was van Lallana, de pass van Firmino, waarna de middenvelder voor 2-0 zorgde. Milner is na Robbie Fowler de tweede speler die namens City en Liverpool tegen beide clubs scoorde.

Na rust wisselde Pellegrini aanvallend door Bony en Iheanacho te brengen. Sterling, die voor het eerst terugkeerde op Anfield en werd uitgefloten, bleef pijnlijk genoeg achter in de kleedkamer. Het mocht niet baten voor de bezoekers. Firmino zorgde na een uur op aangeven van Lallana voor 3-0, waarna de wedstrijd gespeeld was.

Het betekende de eerste overwinning van Liverpool op Anfield in 2016. City blijft door de nederlaag op tien punten van koploper Leicester City. De ploeg van Pellegrini won maar twee van laatste tien uitwedstrijden en kan de titel in de Premier League in ieder geval voorlopig uit het hoofd zetten.