Kampioenskandidaten Arsenal en Tottenham Hotspur gaan onderuit

Boris (borisz)

Tottenham Hotspur is er niet in geslaagd te profiteren van het puntverlies van Leicester City. De Spurs kwamen een vroege achterstand niet te boven bij West Ham United: 1-0.

Al na zeven minuten keken de bezoekers uit Londen tegen een achterstand aan. Een corner van spelmaker Dimitri Payet viel bij de eerste paal op het hoofd van Michail Antonio, die het leer snoeihard via de vingertoppen van doelman Hugo Lloris tegen de touwen knikte, 1-0.

Het betekende alweer het vijfde doelpunt van Antonio in de laatste tien competitieduels. Tottenham leek verlamd door de mogelijkheid om koploper te worden, want in het restant van de eerste helft bleven kansen voor de gasten uit. West Ham kwam er daarentegen nog een paar keer gevaarlijk uit.

Na de pauze werden The Hammers iets slordiger en daardoor kreeg Tottenham mogelijkheden. Zo testte Toby Alderweireld de reflexen van doelman Adrian met een geweldig afstandsschot en ook Christian Eriksen dwong de sluitpost van West Ham tot een redding.

In de slotfase werd het steeds spannender, met kansen van Antonio namens West Ham en Harry Kane namens de Spurs. Doelpunten bleven echter uit, waardoor Tottenham de ongeslagen reeks van twaalf uitwedstrijden op rij verspeelde. Een hele knappe zege van West Ham: 1-0.

Arsenal heeft in de thuiswedstrijd tegen Swansea City pijnlijk puntenverlies geleden. Swansea City won onverdiend, waardoor Arsenal de achterstand op Leicester City ziet oplopen.


Arsenal wilde in de wedstrijd tegen Swansea City profiteren van het puntenverlies dat koploper Leicester City dinsdag leed. Arsène Wenger en zijn ploeg verloor afgelopen weekend kansloos van Manchester United (3-2) en dus was het de vraag hoe The Gunners op die nederlaag zouden reageren. Niet succesvol zo bleek. Het werd 1-2 voor de bezoekers. 

Zonder basiskracht Koscielny begon Arsenal welvarend aan het thuisduel. Swansea City rende voortdurend achter de bal aan en kwam maar niet in de wedstrijd. In de vijftiende minuut werd het overwicht van Arsenal ook vertaald op het scorebord. Na een prachtig steekballetje van Alexis Sánchez kwam Joel Campbell ook in oog te staan met Swansea-doelman Lukasz Fabiański. Campbell aarzelde geen moment en gleed de steekpass van Sánchez feilloos binnen. Het was voor Arsenal een verdiende voorsprong, maar lang genieten konden Wenger en zijn kompanen niet van de voorsprong.

Na een vermeende overtreding op Mesut Özil liet scheidsrechter Robert Madley door voetballen. Op het middenveld kwam de bal terecht bij Jack Cork, die met een prachtige steekpass Wayne Routledge alleen voor Petr Chech zette. Routledge verzuimde hierop niet om te scoren, en Swansea op gelijke hoogte te brengen. Arsenal maakte echter alles behalve een aangeslagen indruk. Vlak voor rust was het Olivier Giroud die The Gunners bijna weer op voorsprong bracht. Een lange bal vanuit het middenveld kwam uiteindelijk terecht bij Per Mertesacker die de bal in het zestienmetergebied panklaar legde voor de Franse spits. Zijn volley ketste echter snoeihard op de lat, waardoor er werd gerust met een gelijke stand.

Na rust was Arsenal opnieuw heer en meester. Echter, de score bleef gelijk, waardoor de frustratie bij de Londenaren toenam. De thuisploeg verzuimde de vele kansen te benutten, en kreeg in de 72e minuut de deksel op de neus. Uit een vrije trap van Gylf Sigurdsson liep Ashley Williams de bal binnen. De onverdiende goal was het resultaat van laksheid. Het verzuimen de vele kansen te benutten werd The Gunners uiteindelijk fataal. Voor Arsenal betekende de nederlaag pijnlijk puntenverlies in de strijd om de landstitel. Koploper Leicester City is inmiddels zes punten verwijderd van de Londense club, die in 2004 de laatste landstitel vierde.