Skeletonster Bos begint goed aan hogere klasse

heywoodu

Skeletonster Kimberley Bos zal donderdag in het Amerikaanse Lake Placid haar wedstrijdseizoen openen. De jonge Nederlandse kwam vorig seizoen uit in de Europa Cup, maar zal deze winter vooral een niveau hoger te bewonderen zijn: in de Intercontinental Cup. Veel toppers komen in deze wedstrijdserie uit voor ze de overstap naar de World Cup maken, het uiteindelijke doel van Bos.

Op de Mount van Hoevenberg Olympic Bobsled Run, waar in 1932 en 1980 de olympische wedstrijden gehouden werden, begint Bos donderdag om 17.00 uur Nederlandse tijd aan haar seizoen. Ze is inmiddels al enkele weken in Noord-Amerika, waar ze onder meer op de banen van Calgary en Lake Placid getraind heeft. 

Bos zal in het deelnemersveld van elf vrouwen als vierde vertrekken voor de eerste run. Ze is de meest onervaren skeletonster van het stel, maar toch heeft de Nederlandse goede hoop: "Top-6 is haalbaar als ik een hele goede wedstrijd draai", liet ze donderdagochtend vroeg tegenover FOK!sport weten. "Dit is voor mij echter wel een nieuwe baan, dus ik ben nog niet erg constant. Als ik naar de trainingstijden kijk moet top-8 zeker wel lukken", aldus Bos. Ze gaat overigens nog altijd met een helm naar beneden waar de namen van enkele FOK!kers op prijken, die haar vorig seizoen met een financiële bijdrage ondersteund hebben.

De concurrentie zal zwaar zijn en de ogen zijn vooral gericht op de comeback van de Amerikaanse Katie Uhlaender, wereldkampioene van 2012. De nummer vier van de Olympische Spelen van Sochi doet na een periode van blessureleed weer mee op het hoogste niveau en maakt volgens Bos een goede kans om te winnen. Ook de nummer negen van het afgelopen World Cup-seizoen, de Canadese Lanette Prediger, zal van de partij zijn. Dat geldt ook voor het Duitse toptalent Anna Fernstädt, die Bos vorig seizoen al regelmatig tegen is gekomen. 

Update 23.00  uur

Bos heeft de wedstrijd in Lake Placid met een knappe achtste plaats afgesloten, waarmee ze precies aan haar eigen doel voldeed. Na de eerste run stond de Nederlandse nog gedeeld zevende, samen met de Canadese Madison Charney. Die moest er in de tweede run echter aan geloven, want onder meer dankzij een erg goede start was Bos 0,24 seconden sneller dan Charney. Ze zag de Amerikaanse Megan Henry echter langszij komen, waardoor de achtste plek in de eindstand overbleef. Met een starttijd van 5,36 seconden in de tweede run was Bos overigens de op één na snelste van het hele veld: alleen Henry was met 5,23 en 5,25 seconden sneller weg. 

"Ik ben zeker tevreden over mijn wedstrijd vandaag", liet Bos na afloop weten op het FOK!forum"Helaas zat het weer niet helemaal mee. Het was erg warm en het regende", wat te zien was aan de vele plassen water die op de baan lagen. De Nederlandse hoopt vrijdag bij betere omstandigheden nog een paar plaatsen hoger te eindigen. De wedstrijd begint dan om 16.30 uur Nederlandse tijd. Op FOK!sport zal als alles volgens plan verloopt een livestream te vinden zijn, maar dit is afhankelijk van de Amerikaanse bobslee- en skeletonbond.

 

De tweede afdaling van Kimberley vandaag. Helaas zonder (goed) geluid.Via Fanclub Kimberley Bos

Posted by Fanclub Kimberley Bos on donderdag 19 november 2015