Badr Hari blijft vrij en heeft spijt

Redactie

Badr Hari mag zolang het hoger beroep in zijn zaak loopt, op vrije voeten blijven. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam vrijdag. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg het hof eerder deze week om de kickbokser direct weer in voorlopige hechtenis te nemen. Dit uit angst dat hij naar zijn huidige woonplaats Marrakech zou vluchten. Hari betuigde in de rechtszaal spijt.

Hari's advocaat Benedicte Ficq noemde het verzoek tot hechtenis vrijdag 'belachelijk'. De dertigjarige Amsterdammer, die wordt verdacht van meerdere mishandelingen in het uitgaansleven, zou het nooit in zijn hoofd halen om zijn strafzaak en zijn sportieve carrière zo te frustreren.

Binding met Nederland
Ze betoogde dat Hari 'extreem veel' bindingen heeft met Nederland, zoals zijn familie en zijn dochter die hij regelmatig bezoekt. "Hij is nu tweeënhalf jaar op vrije voeten. Waarom nu ineens verzoeken de schorsing van zijn voorlopige hechtenis op te heffen?" Het hof oordeelde uiteindelijk dat de aanklager onvoldoende redenen had aangedragen om Hari inderdaad weer vast te zetten.

De bekende vechtsporter werd begin vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Het OM wil hem drie jaar achter de tralies zien. Zolang het beroep in de zaak loopt, is de voorlopige hechtenis van Hari onder voorwaarden geschorst. Dat blijft nu dus het geval, tot het hof op 29 oktober uitspraak doet.

Spijt
Hari nam vrijdag aan het einde van de behandeling van zijn strafzaak in hoger beroep van de gelegenheid gebruik als laatste een woord aan het hof te richten. Eerder beriep hij zich op zijn zwijgrecht. "Ik kan mij het verdriet inbeelden dat ik ze heb aangedaan, en de moeilijke tijd die zij doormaken. Ik betreur het heel erg dat ik daarbij betrokken was."

Hij noemde het 'heel spijtig' wat iedereen is overkomen. "Maar ik kan u beloven dat u mij hier niet meer terugziet. Ik ben volwassen geworden door de zweepslagen van het leven. Ik heb geleerd situaties te herkennen en op tijd in te grijpen. Ik ken nu ook de oorzaak van veel van die situaties en daarmee ben ik gestopt.'

Alcohol
Kennelijk refereerde hij daarmee aan het gebruik van alcohol. Zijn advocaat bezwoer eerder op de dag al dat haar cliënt tegenwoordig geen druppel meer drinkt, 'omdat dat hem in de problemen bracht'.

Hari zei het hof dat hij in de periode van de vermeende mishandelingen 'heel onwetend en misschien zelfs dom' was. "Ik was ook zelf slachtoffer van mijn gedrag."

Vrijspraak
Hari's advocaat Benedicte Ficq wil vrijspraak voor de meeste beschuldigingen. Op twee punten kan hem iets strafbaars worden verweten, meent ze. Hari heeft tijdens Sensation 2012 Koen Everink een klap in zijn gezicht gegeven, maar hij is zeker niet schuldig aan het ernstige letsel dat de zakenman opliep.

Ook een kopstoot uitgedeeld in een Amsterdamse club valt Hari aan te rekenen. Omdat hij al zeven maanden in voorarrest heeft gezeten, is een gevangenisstraf van hooguit die duur rechtvaardig, meent Ficq.

Alternatieve straf
Ze vroeg het hof een alternatieve straf voor Hari te overwegen, mocht hij toch voor meer zaken verantwoordelijk worden gehouden. "Badr Hari is al veel zwaarder gestraft dan alleen de tijd die hij van zijn vrijheid beroofd is geweest." Ze noemt de klap voor zijn sportcarrière en de publieke veroordeling door media en publiek, die hem dwongen naar Marokko te verhuizen. "Hij kon in Nederland niet meer normaal leven." Ook is Hari veel sponsoren kwijtgeraakt en zijn er sportgala's afgelast.

Badr Hari blijft op vrije voeten
Badr Hari blijft op vrije voeten (Foto: ANP)