Max van den Berg volgt Rottenberg op

Redactie

Max van den Berg, commissaris van de Koning in Groningen, wordt de nieuwe voorzitter van de commissie die kandidaat-Kamerleden zoekt voor de PvdA. Hij volgt Felix Rottenberg op, die die functie vrijdag neerlegde. Dat heeft het partijbureau laten weten.

Partijvoorzitter Hans Spekman legt uit waarom de keuze op Van den Berg is gevallen: 'Max van den Berg heeft een grote staat van dienst, zowel binnen de PvdA als in het openbaar bestuur. Hij heeft de kwaliteiten om deze adviescommissie met een belangrijke opdracht in goede banen te leiden.'

Rottenberg kwam deze week in opspraak na een interview met Vrij Nederland. Daarin noemde hij PvdA-fractieleider Diederik Samsom de bedrijfsleider van het kabinet. Hij kwam verder onder vuur te liggen toen hij PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) een Brusselse supertechnocraat noemde. Rottenberg besloot vrijdag de eer aan zichzelf te houden.

De socioloog Max van den Berg (69) heeft een lange staat van dienst binnen de PvdA. Hij was gemeenteraadslid en wethouder in Groningen, partijvoorzitter en lid van het Europees parlement. Tussen 1989 en 1999 was hij directeur van ontwikkelingsorganisatie Novib. Vanaf 2007 is hij commissaris van de Koning in Groningen.

Max van den Berg volgt Rottenberg op
Max van den Berg volgt Rottenberg op (Foto: ANP)