Cao-akkoord voor rijksambtenaren

Redactie

Drie vakbonden hebben een akkoord bereikt met minister Stef Blok (Rijksdienst) over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor rijksambtenaren. Dat hebben de bonden donderdag laten weten.

Het akkoord is gesloten met CNV Overheid, Ambtenarencentrum en CMHF. Vakbond FNV is tegen en had al eerder aangekondigd naar de rechter te stappen.

In juli waren al afspraken gemaakt over een loonstijging voor de 120.000 rijksambtenaren, maar nu zijn er ook aanvullende afspraken gemaakt onder meer over het sociaal beleid (werk-naar-werkbeleid) en over de opzet van strategisch personeelsbeleid.

Onder meer douaniers, gevangenisbewaarders en inspecteurs krijgen dit jaar en volgend jaar een loonsverhoging van in totaal 4,25 procent en eenmalig 500 euro, naast de 0,8 procent die in juni al is uitbetaald.

Sigaar uit eigen doos
De drie bonden leggen het onderhandelingsresultaat de komende weken positief aan de leden voor.
FNV blijft zich verzetten. Volgens de vakorganisatie gaat het om een sigaar uit eigen doos omdat het voorstel leidt tot pensioenverslechtering. De vakorganisatie zegt binnenkort een referendum te houden onder de ambtenaren. Volgende week donderdag, 17 september, dient bij de rechtbank in Den Haag een kort geding van de FNV tegen de overheidswerkgevers en de kleinere vakbonden over het loonakkoord.

Cao-akkoord voor rijksambtenaren
Cao-akkoord voor rijksambtenaren (Foto: ANP)