Grieks nee: reactie Rutte en andere regeringen

Redactie

Europese regeringsleiders en bewindspersonen hebben gereageerd op de uitslag van het referendum in Griekenland. De Grieken stemden zondag in ruime meerderheid tegen de voorliggende bezuinigingsvoorstellen. Premier Mark Rutte vindt dat de uitslag de situatie nog ingewikkelder heeft gemaakt dan zij al was.

Rutte heeft zondagavond na de eerste uitslagen telefonisch contact gehad met meerdere collega's in Europa. Hij zal dinsdag deelnemen aan een extra overleg van de leiders van de eurolanden over Griekenland.

Dijsselbloem: betreurenswaardig
Jeroen Dijsselbloem, eurogroep-voorzitter en minister van Financiën, noemt de uitslag 'zeer betreurenswaardig voor de toekomst van Griekenland'. Tegenover de NOS herhaalt hij dat moeilijke maatregelen en hervormingen onontkoombaar zijn voor het herstel van de Griekse economie. Dijsselbloem wacht nu af met welke initiatieven de Grieken komen. De Eurogroep, die bestaat uit de ministers van Financiën van de eurolanden, komt dinsdag bijeen, voorafgaand aan de extra eurotop.

Duitsland: eenzaamheid
Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Economische Zaken, zei dat het nagedoeg ondenkbaar is om een nieuw steunprogramma voor Griekenland te bespreken als dat land zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestemd. 'Met de afwijzing van de spelregels die gelden in de eurozone is praten over een miljardenprogramma vrijwel onvoorstelbaar', zei de SPD-politicus. 'Tsipras en zijn regering hebben het Griekse volk een pad van bittere eenzaamheid en hopeloosheid op geleid.'

Zijn collega van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, zei dat de uitkomst van het referendum geaccepteerd moet worden. Hij blijft wel van mening dat het aan de Grieken is om stappen te zetten. 'Athene moet bepalen welke conclusies ze aan deze uitslag willen verbinden.'

Polen: Grexit
De Poolse premier Ewa Kopacz is wat meer uitgesproken. Als Griekenland inderdaad tegen het voorstel van de schuldeisers heeft gestemd, heeft het land geen andere keus dan de eurozone te verlaten, meent de premier. Polen maakt geen deel uit van de eurozone. Het land wil in de toekomst toetreden tot de euro, maar daarvoor bestaat weinig steun onder de bevolking.

EU: respecteren
De Europese Commissie neemt nota en respecteert het resultaat van het referendum. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaat overleggen met de leiders van de andere eurolanden en de Europese instellingen. Hij heeft maandagochtend telefonisch overleg met de Donald Tusk, de Europees president uit Polen. Ook spreekt hij met Jeroen Dijsselbloem (voorzitter eurogroep) en de president van de Europese Centrale Bank.

Griekenland: ja voor democratisch Europa
Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, zegt dat de tegenstem van de Griekse bevolking 'een groot ja is voor een democratisch Europa'. Hij herhaalde dat hij op korte termijn een akkoord met de geldschieters verwacht.