'Arme kinderen vrijgeviger dan rijke'

MarcusViridis

Een Amerikaanse studie toont aan dat opgroeien in armoede niet betekent dat je opgroeit als centenneuker. Sterker nog: kansarme kinderen lijken meer last van altruïsme te hebben dan rijke kutkinderen.

De University of California heeft voor het onderzoek meer dan zeventig 4-jarigen uit alle lagen van de bevolking onderworpen aan een sociaal experiment. De kinderen konden door spelletjes te spelen tokens verdienen, waarmee ze later leuke prijzen mee konden kopen.

Op het eind van de spelsessie werd de kinderen duidelijk gemaakt dat ze de tokens ook konden overmaken naar zieke kindertjes die niet de mogelijkheid hadden om mee te doen met het experiment en dus geen tokens konden verdienen. Op het moment van die suggestie werden kinderen gemonitord, waarbij zowel de hartslag als de activiteit van de nervus vagus werd gemeten.

De nervus vagus geeft een inkijkje in hoe het lichaam met stress omgaat.

Op het eind werd duidelijk dat kinderen met een rijke papa en mama beduidend minder tokens bereid waren af te staan dan kinderen die het thuis wat minder breed hebben. Bijkomend voordeel voor de arme kinderen was dat hun nervus vagus op dat moment actiever was dan bij hun rijke soortgenoten. Kortom: ze ervoeren minder stress tijdens de hamvraag en zijn dus dat gebied dus gezonder dan de koters met een groter spaarvarken.

"Normaal gesproken wordt altruïsme gezien als iets dat ten koste gaat van de gevende partij", aldus onderzoeker Jason Mitchell. "Ons onderzoek laat zien dat kinderen die iets geven aan een minder fortuinlijk kind hier zelf een voordeel van hebben. Het laat zien dat we misschien op jonge leeftijd een veilig gevoel krijgen wanneer we iets voor een ander kunnen betekenen."


Kinderen stoppen geld het liefst in spaarpot (Foto: ANP)

Kunnen wij het slopen? Nou en of!