Eurosceptische Ware Finnen in kabinet Finland

Redactie

De populistische Ware Finnen gaan voor het eerst regeren. De eurosceptische partij, die een veel strenger immigratiebeleid bepleit, treedt toe tot het centrumrechtse kabinet van de liberale premier Juha Sipila.

De leider van de Ware Finnen, Timo Soini, wordt in de nieuwe regering minister van buitenlandse zaken en vicepremier. De partij bemachtigde ook de portefeuilles defensie, sociale zaken en volksgezondheid.

De Ware Finnen eindigden in de parlementsverkiezingen van half april als tweede, achter de Centrumpartij van Sipila. Ze lieten de conservatieve Nationale Coalitiepartij, die ook toetreedt tot de nieuwe regering, achter zich.

Soini en zijn partijgenoten staan onder meer de verbanning van Griekenland uit de eurozone voor. In 2011 opperde europarlementariër Jussi Halla-aho dat een militaire junta 'met tanks' Griekenland zou moeten redden uit de handen van 'stakers en demonstranten'.

Ook met andere controversiële uitspraken trokken de Ware Finnen de afgelopen tijd de aandacht. De nieuwe minister van justitie, Jari Lindström, gaf donderdag nog te kennen 'in sommige gevallen' de doodstraf toe te willen passen voor 'ernstige vergrijpen tegen bijvoorbeeld kleine kinderen'. Hij tekende wel aan dat hij op persoonlijke titel sprak en niet naar de herinvoering van de doodstraf te streven.

Eurosceptische Ware Finnen in kabinet Finland
Eurosceptische Ware Finnen in kabinet Finland (beeld: Google Maps)