Van Baalen en Verhofstadt Rusland niet in

Redactie

De Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) en de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt mogen Rusland niet in. De twee liberale politici, die in dezelfde fractie in het Europees Parlement zitten, hebben te horen gekregen dat er een inreisverbod door de Russen tegen hen is opgesteld. Dat zeggen bronnen vrijdag tegenover het persbureau ANP.

"Ik kan dit bevestigen noch ontkennen", liet Van Baalen weten in een reactie tegen ANP weten. "Rusland heeft mij niets gemeld, dus wanneer ik naar Moskou ga, zullen we zien wat er gebeurt." Van Baalen stond in februari 2014 op het Maidanplein in Kiev om de demonstranten tegen de toenmalige pro-Russische regering een hart onder riem te steken.

Voor Verhofstadt is "dit het zoveelste bewijs dat Rusland onder Poetin is afgegleden naar een totalitaire staat zonder enig respect voor de burgerlijke vrijheden." Verhofstadt steunde net als Van Baalen de demonstranten in Oekraïne. Ook heeft hij meermaals zijn steun uitgesproken aan de Russische oppositie.

In maart deed het Europees Parlement de oproep voor een internationaal, onafhankelijk onderzoek naar de moord in februari op de liberale Russische politicus Boris Nemtsov. Even daarvoor was de Letse Europarlementariër Sandra Kalniete (christendemocraat) tegengehouden bij Russische grens. Zij wilde de begrafenis van Nemtsov bijwonen.

Kamerleden Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en Michiel Servaes (PvdA) mogen ook Rusland niet meer in.

Ook de Vlaamse Europarlementariër Mark Demesmaeker (N-VA) heeft een inreisverbod gekregen. Hij toonde via Twitter de brief die hij van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gekregen. Uit die brief blijkt dat de Russen 89 namen op een zwarte lijst hebben gezet, die geen toegang meer krijgen tot het Russische grondgebied. "Ik deel u mede dat uw naam op deze lijst voorkomt", staat er.

België wil dat het reisverbod wordt ingetrokken. "Ik zal onmiddellijk bij de Russische minister van Buitenlandse Zaken tegen deze maatregel protesteren", schrijft minister Didier Reynders in de brief. Hij stelt ook de kwestie op Europees niveau aan te zullen kaarten.