Al meer dan 1800 doden door hitte in India

Redactie

Het dodencijfer als gevolg van de al weken aanhoudende hittegolf in India is vrijdag opgelopen tot 1826. Meteorologen verwachten dat de hitte nog zeker twee dagen aan zal houden.

Een groot deel van India zucht onder de hitte, van Tamil Nadu in het zuiden tot Himachal Pradesh in de uitlopers van de Himalaya. De meeste doden vielen door uitdroging of zonnesteek in de zuidelijke deelstaten Andhra Pradesh en Telangana, waar alleen al donderdag honderd mensen omkwamen bij temperaturen rond 43 graden Celsius.

Indiërs doen van alles om niet door de warmte te worden bevangen. Maar ondanks de gevaren werken veel arme boeren en bouwvakkers nog steeds onder de blote hemel. Zij behoren tot de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, net zoals veel bejaarden die niet over airconditioners of zelfs maar een schaduwrijke boom beschikken.

Moessonregens zouden vanaf volgende week verkoeling moeten brengen. Maar de weerdienst AccuWeather waarschuwt dat de moesson verstoord kan worden door een actiever tyfoonseizoen op de Grote Oceaan, met langer aanhoudende droogte als gevolg. Dit kan ook een nadelig effect hebben voor de landbouw van Centraal-India tot een groot deel van Pakistan, zegt meteoroloog Jason Nicholls van AccuWeather.