Front National schorst Jean-Marie Le Pen

Redactie

Jean-Marie Le Pen is maandag voorlopig door het Franse Front National geschorst. De leden van de extreemrechtse partij moeten nu over het lot van de oprichter en erevoorzitter beslissen.

Het dagelijks bestuur van het FN wil de 86-jarige Le Pen de titel van erevoorzitter ontnemen, liet het maandag weten. Dat voorstel legt de partijtop binnen drie maanden aan de leden voor.

Le Pen werd in 2011 voor het leven tot erevoorzitter van zijn partij benoemd. De stokebrand blijkt echter een doorn in het vlees van de nieuwe partijleiding, die het Front National wat naar het politieke midden willen sturen. Daar zijn veel kiezers en wellicht zelfs een presidentschap voor partijleider Marine Le Pen, een dochter van de FN-patriarch, te winnen.

Voor de partijleiding was de maat, na nieuwe antisemitische uitlatingen van Le Pen en loftuitingen voor maarschalk Philippe Pétain, de Franse leider die collaboreerde met de nazi's, vol. De beklaagde zelf liet maandag verstek gaan bij de vergadering van het dagelijks bestuur, waarin ook hij zitting heeft. Hij 'achtte het beneden zijn stand om te verschijnen', zei hij voor de camera van nieuwszender iTele.

Le Pen houdt vol dat hij niet voortdurend namens zijn partij spreekt en die hem de ruimte moet bieden zijn persoonlijke opvattingen te ventileren.