Conservatief Carson wil president VS worden

anoniem_22072019030306

Er dient zich weer een Republikeinse politicus aan die president van de Verenigde Staten wil worden. De gepensioneerde neurochirug Ben Carson (63) maakte zijn kandidatuur op tv bekend. Maandag volgt vanuit zijn thuishaven Dentroit een formele speech.

De conservatieve Carson valt in de smaak bij de aanhangers van de Tea Party, het zeer conservatieve deel van de Republikeinse achterban. Hij wist de landelijke media te halen met zeer omstreden standpunten. Zo noemde hij de zorgverzekering die president Obama invoerde het ergste wat de VS was overkomen sinds de slavernij. Ook stelde hij in een discussie over het homohuwelijk, waar hij tegen is, homoseksualiteit op één lijn met pedofilie en seks met dieren.

Kandidaten
Carson is de vierde Republikein die zich meldt. De conservatieve senator Ted Cruz was de eerste. Ook hij hoopt op steun van Tea Party-aanhangers. Rand Paul en Marco Rubio stelden zich eveneens kandidaat. De komende dagen worden nog meer kandidaatstellingen van Republikeinen verwacht. Carly Fiorina, voormalig topbestuurder bij Hewlett Packard, gaat waarschijnlijk maandag een online statement maken. En voormalig gouverneur Mike Huckabee, die in 2008 ook meedeed, komt dinsdag met een mededeling.

Waarschijnlijk komen er nog meer Republikeinse kandidaten bij, zoals Chris Christie, Scott Walker en Jeb Bush; de voormalig gouverneur van Florida en broer van oud-president George W. Bush. Bij de Democraten hebben tot dusver alleen Hillary Clinton en Bernie Sanders zich kandidaat gesteld.