Noodtoestand in Baltimore na rellen

Redactie

De gouverneur van de Amerikaanse staat Maryland heeft de noodtoestand uitgeroepen in de stad Baltimore, waar maandag hevige rellen uitbraken na de begrafenis van een zwarte man die vorige maand overleed in politiehechtenis. De Nationale Garde is ingezet en er geldt een avondklok van 22.00 uur tot 05.00 uur.

Agenten met schilden sloten dinsdag straten af en de brandweer was nog steeds brandjes aan het nablussen. De vlam sloeg maandagmiddag in de pan vlakbij de plek waar Freddie Gray vorige maand hardhandig werd gearresteerd. Maar rond middernacht had het geweld grote delen van de stad in zijn greep. Zeker vijftien agenten raakten gewond bij de rellen, zes lagen maandagavond nog in het ziekenhuis.

Agenten werden met stenen bekogeld, in diverse wijken werden politieauto's en gebouwen in brand gestoken en er werd geplunderd. De politie zette traangas in.

De burgemeester van Baltimore ligt ondertussen onder vuur, omdat ze uren wachtte voor ze de gouverneur vroeg de noodtoestand af te kondigen. Stephanie Rawlings-Blake zei dat zij en haar mensen dachten dat de politie van Baltimore de onrust aankon en dat het 'ongepast zou zijn om de Nationale Garde in te zetten'.

Politiecommissaris Anthony Batts moest echter concluderen dat zijn mensen niet waren uitgerust om een einde aan het geweld te maken. "Ze waren met meer dan wij en we waren ingesloten. We hadden meer middelen nodig."

Freddie Gray werd 12 april gearresteerd nadat hij een agent had aangekeken en het vervolgens op een rennen had gezet. Hij werd tegen de grond gewerkt, geboeid en in een arrestantenbusje geplaatst. Hij vroeg meerdere keren om medische hulp, maar pas na een rit van dertig minuten werden er ambulancebroeders opgetrommeld. Gray overleed uiteindelijk op 19 april aan een serieuze verwonding aan zijn ruggengraat.

De politie heeft erkend dat Gray eerder medische hulp had moeten krijgen en de zes agenten die betrokken waren bij de arrestatie zijn geschorst.