Judoka Van 't End pakt goud in Turkije

Boris (borisz)

Judoka Noël van 't End heeft goud veroverd in de klasse tot 90 kilo bij de Grand Prix in het Turkse Samsun. In de finale was hij met twee yuko's te sterk voor de Serviër Aleksandar Kukolj.

Eerder in het toernooi won hij al van de Let Aigars Milenbergs, de Mongool Tsogtgerel Khutag en de Oezbeek Sherali Juraev. In de halve eindstrijd legde hij zijn Israëlische tegenstander Li Kochman al na een halve minuut op zijn rug.  Zo redde Van 't End de Nederlandse eer op de laatste dag om Turkje

Eerder op de dag werd Guillaume Elmont in dezelfde gewichtsklasse in zijn tweede partij uitgeschakeld door de Kazak Islam Bozbayev, die Elmont al na achttien seconden op zijn rug legde. Daarvoor had Elmont nog wel met ippon gewonnen van de Mongool Otgonbaatar Lkhagvasuren. 

Ook in de klasse tot 100 kilo was vandaag geen roem weggelegd voor de Nederlandse judoka's. Zowel Henk Grol als Michael Korrel vloog er al na een partij uit. Henk Grol verloor van de Hongaar Miklos Cirjenic met een yuko. Michael Korrel verloor op ippon van de Portugees Jorge Fonseca. Bij de dames was er ook geen succes.  Guusje Steenhuis (-78 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg) verloren hun eerste partij. 

Zo keert Nederland naar huis met vijf medailles. Zaterdag won Anicka van Emden (-63 kg) en was er brons voor Dex Elmont (-73 kg) en Juul Franssen (-63 kg). Vrijdag behaalde Sanne Verhagen in de klasse tot 57 kilogram al ziver. Het volgende toernooi voor de judoka's is begin mei, de Grand Prix in Zagreb. 

Goud voor judoka Van't End
Goud voor judoka Van't End (Foto: ANP)