Otterspeer: "Alles ligt nog open", Mulder voelt zich nog niet verslagen

Maarten (rubbereend)

Schaatser Hein Otterspeer hoorde zaterdag na zijn glorieuze zege op de 1000 meter bij de WK sprint in Astana met zichtbaar plezier aan dat zijn grote rivaal Pavel Kulizhnikov nogal humeurig van het middenterrein was gestapt. "Ik hoop dat hij zondag na afloop van het toernooi net zo chagrijnig is", sprak de Nederlandse sprintkampioen met een brede grijns. "Alles ligt nog open. Kulizhnikov is wel een stukje weg, maar ik zit hem op de hielen."

Met de eerste en derde plaats op de 500 en 1000 meter bouwde de Russische titelkandidaat een marge van 0,43 seconde op nummer twee Otterspeer op. Titelverdediger Michel Mulder bezet na de eerste WK-dag de vijfde plaats, op 0,74 seconde van Kulizhnikov.

"Ik ben heel blij met de huidige stand, zeker na mijn niet zo efficiënte 500 meter", verwees Otterspeer naar zijn tiende tijd op de kortste afstand. "Ik koester mijn tweede plek, al zijn we pas op de helft. Ik moet dus kalm blijven, maar mijn eerste 1000 meter geeft heel veel vertrouwen voor zondag."

Titelverdediger Michel Mulder maakte zich na de eerste dag van de WK sprint in Astana geen illusies meer. "Ik doe niet meer mee voor de winst", sprak de Zwolse schaatser een tikje bedrukt. "Maar ik ben nog niet klaar hier. Ik ben nog strijdbaar en voel me nog niet kansloos voor het podium. Ik moet zondag weer een goede 500 meter rijden en dan daarna revanche nemen voor mijn eerste 1000 meter. Die sloeg helemaal nergens op."

Mulder kon zijn tweede plaats op de 500 meter op de dubbele afstand geen passend vervolg geven. De tweevoudige wereldkampioen eindigde op de tiende plaats met een tijd van 1.10,02. Daardoor zakte hij naar de vijfde plaats in het tussenklassement, op 0,74 seconde van de Russische koploper Kulizhnikov.

"Met een tijd van 1 minuut en 10 seconde hoor je eigenlijk niet thuis op dit WK", zei Mulder een tikje cynisch. "Mijn eerste volle ronde was al niet snel genoeg en in mijn tweede ronde toonde ik te veel verval. Zo doe je voor spek en bonen mee. Ik geef echter niet op."