Dortmund pakt in de slotfase de Kohlenpottderby

Boris (borisz)

Borussia Dortmund boekte tegen FC Schalke 04 de vierde competitiezege op rij. Wellicht nog belangrijker: Die Borussen hebben de meest beladen derby van Duitsland gewonnen: 3-0.

Het vertrouwen is duidelijk terug bij Dortmund. Na drie overwinningen op rij begon de ploeg van trainer Jurgen Klopp ijzersterk in het eigen Signal Iduna Park, waar enkel lachende gezichten te zien waren. Dortmund creëerden in het eerste halfuur kans na kans na kans, maar Die Königsblauen ontsnapten telkens. Dat het bij rust nog 0-0 stond, was werkelijk een wonder.

Keer op keer stuitten Die Schwarzgelben op Schalke-doelman Timon Wellenreuther, maar ook verdedigers Benedikt Höwedes, Roman Neustädter en Mitija Nastasic hielden veel tegen. Het grootste probleem lag echter bij de thuisploeg zelf. Marco Reis en Shinji Kagawa gingen niet goed om met een legio kansen, maar Pierre-Emerick Aubameyang spande met enorme missers de kroon.

Een kwartier voor tijd waren de statistieken duidelijk: 29 schoten voor Dortmund en slechts drie voor Schalke. Toch stond de brilstand nog altijd het scorebord. Tien minuten voor tijd werd de ban eindelijk gebroken. Dennis Aogo zat er ongelukkig tussen bij een pass en legde het leder zo in de voeten van Aubameyang, die een keertje rustig bleef en wél afrondde, 1-0.

De 1-0 van Aubameyang. (PRO SHOTS/Witters)
De 1-0 van Aubameyang. (PRO SHOTS/Witters)

De klap kwam Schalke niet teboven. Een minuutje later pakte Dortmund waar ze recht op hebben. Ilkay Gundogan stoomde op aan de rechterkant en Henrik Mkhitaryan gleed een lage vorozet van dichtbij binnen, 2-0. Het was de eerste goal van de flink bekritiseerde Mkhitaryan. Het feest werd compleet gemaakt door Reus, die een fout van de 19-jarige Wellenreuther afstrafte: 3-0.


Overige uitslagen - zaterdag 15.30 uur

Bayer Leverkusen 1-0 SC Freiburg
Hannover 96 1-1 VfB Stuttgart
Hertha BSC 1-0 FC Augsburg
Hoffenheim 2-0 Mainz