Onderzoeksraad: oppositie Nemtsov geen moordmotief

Redactie

De Russische Onderzoekscommissie onderzoekt of de moord op oppositiekopstuk Boris Nemtsov is ingegeven door een streven om de staat te ondermijnen, moslimextremisme of het conflict in Oekraïne. Ook motieven in de meer persoonlijke sfeer sluit het belangrijkste onderzoeksorgaan van Rusland niet uit. Over de lezing van veel van Nemtsovs medestanders dat hij is vermoord om zijn kritiek op president Vladimir Poetin repte de Onderzoekscommissie niet.

De 55-jarige Nemtsov werd vrijdagnacht doodgeschoten op een brug in de schaduw van het Kremlin. Even voor zijn dood had hij in een vraaggesprek op de radio nog uitgehaald naar het 'dolle, agressieve' beleid van Poetin. Zondag zou Nemtsov vooropgaan in een protestmars tegen het Russische optreden in de crisis in Oekraïne en de aanpak van Ruslands economische problemen.

De Onderzoekscommissie gaat naar eigen zeggen na of Nemtsov is 'opgeofferd door hen die geen methode schuwen om hun politieke doelen te bereiken'. Daarin weerklinkt de theorie die Poetin en anderen onmiddellijk na de moord ontvouwden. Volgens hen is de moord een 'provocatie', bedoeld om de staat in verlegenheid te brengen en te ontwrichten.

Ook buigt de Onderzoekscommissie zich over eventuele persoonlijke vijanden die Nemtsov zou hebben gemaakt. De regeringsgezinde pers besteedde zaterdag veel aandacht aan Nemtsovs vrouwelijke gezelschap van vrijdagnacht. Het zou gaan om een Oekraïens fotomodel dat dertig jaar jonger is dan de oppositiecoryfee. Het tweetal was onderweg naar Nemtsovs appartement toen hij werd doodgeschoten, stelt de Onderzoekscommissie.

Zaterdagochtend togen honderden mensen naar de plaats van de moord om bij Nemtsovs dood stil te staan en bloemen achter te laten.