Oproep PKK-leider: eind aan gewapende strijd Koerden tegen Turkije

Redactie

De gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan heeft zijn strijders opgeroepen de wapens voorgoed neer te leggen. Dat heeft de belangrijkste Koerdische partij van Turkije zaterdag laten weten. PKK-commandanten te velde hebben nog niet op Öcalans appèl gereageerd, maar doorgaans geven ze gehoor aan diens bevelen.

Öcalan vroeg zijn PKK of voluit Koerdische Arbeiderspartij in het voorjaar een buitengewoon partijcongres te beleggen. Daar zou het 'historische besluit' moeten vallen om na jarenlange burgeroorlog in delen van Turkije, de gewapende strijd te staken.

Turkije en Öcalan zoeken sinds 2012 verzoening. De PKK-leider kondigde in het kader van dat vredesproces in 2013 een wapenstilstand af. Ook gelastte hij PKK-strijders uit Turkije terug te trekken naar bases in Noord-Irak. De PKK legde de aftocht halverwege echter stil omdat Turkije zijn kant van de afspraken niet zou nakomen. Het bestand is nog wel van kracht.

Öcalan zit sinds 1999 een levenslange gevangenisstraf uit op een eilandje in de buurt van Istanbul, nadat de Turkse geheime dienst hem uit oostelijk Afrika had ontvoerd. Zijn gezag in PKK-kringen is echter ongebroken.

De Koerdisch-Turkse parlementariër Sirri Süreyya Önder tekende uit de mond van Öcalan op dat 'deze oproep (voor een partijcongres) een intentieverklaring is om de gewapende strijd te vervangen door democratische politiek'. Önder is een van de Koerdische politici die Öcalan mag bezoeken om te overleggen over de vredesonderhandelingen.

Önder spreekt van een doorbraak naar een 'belangrijke fase' in het vredesproces. Ook vicepremier Yalcin Akdogan noemde Öcalans appèl een belangrijke stap. Het is overigens nog onduidelijk wat die precies betekent voor PKK-strijders die samen met de Koerdische Peshmerga tegen Islamitische Staat vechten.